Lagom av allt

Ofta säger ju folk att vi svenskar är så grå, tråkiga och man använder ordet "lagom" som bevis. Det är minsann inget annat språk som har ett liknande ord, bara vi medeltråkiga svenskar. Nå är det så då, och är det iså fall nått dåligt?

Tänk lite, de gamla grekerna hade sin gyllene medelväg, kineserna sitt jing och yang. De flesta kulturer hyllar och söker upprätthålla balans. Man talade hos de gamla grekerna om balans i kroppens vätskor, i lynne så ock i sinne. Att det inte finns något bra ord för detta är ju faktiskt lite knepigt. Utom här i sverige då. "Lagom" är ju bara ett annat ord för "precis så mycket som behövs, varken mer eller mindre". Balans är ju bara ett annat ord för lagom.

Men vi svenskar är helt övertygade om att lagom bara finns i Sverige. Man skall vederbörligen skämmas på grund av detta. Fy så tråkigt, usch och fy för lagom. Det skall tydligen vara för mycket eller för litet för att vara bra. Som amerikanarna, det enda folket som alltid tror mer är bättre. Det är väl därifrån vi fått ide'n att lagom är fult. Nästa gång du lagar mat ta då allt för mycket salt i maten. Bara häll rakt i. Om du sedan inte ångrar att du inte tog lagom i stället är du antingen mycket dum eller har tappat smaksinnet.

Lagom är ju något vi skall vara stolta över. Vi har ett ord för nått som är precis som det skall, inte för mycket, inte för lite. Balans, gyllene medelvägen, yin och yang. Ett ord utan massa filosofiskt svammel runt omkring, kort och rakt. "Lagom", då vet man att det blev bra, för även om vi ibland tror det kan lagom aldrig vara fel, men för lite eller för mycket är just det, fel, inte rätt. För mycket salt är inte bra, för lite är inte bra det heller. Men lagom är bra.

Låt oss därför sluta tro att vi är tråkiga när vi bara gör som alla andra folk gör, fast vi har varit kloka nog att skaffa oss ett ord för det. Alldeles lagom


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback