Märklig märkning

Har ni märkt att allt nu för tiden skall ha en märkning. Det var Hulda Hustrun som gjorde mig uppmärksam på detta. Det är svanar och kravmärkt och grodor på bananerna. Vadan detta märkningsraseri? Är vi så vilse i världen att vi tycker oss behöva dessa små vägskyltar för vad som är rätt och riktigt att köpa. Man köper inte längre kaffe, man köper det arommärkta, kravmärkta och det skall gärna finnas något litet märke som betyder att man absolut inte dödar en gorilla genom att dricka det kaffet.

Allt skall märkas. Allt. Snart skall vi väl märka barnen på dagis så att... fast det gör vi ju redan, varenda liten tygbit skall namnas och märkas. Vi köper bil efter hur mycket den skadar miljön, inte utefter hur den är att köra eller hur den ser ut.

Vi går till den frisören som endast använder produkter som ej är testade på djur, märket skall vara väl synligt. Och frisören själv skall ha ett märke som bevisar att han/hon är med i Svenska Frisörföreningen.

Våra skor skall vara märkta med en liten lapp som betyder att det är endast konstgjorda material i skon och att inget litet sött djur har fått sätta livet till. Sen skall givetvis skon vara märkt med Goretex-loggan.

Det är märkligt detta märkningsraseri. Vi kryssar fram mellan svanar och små grodor i våra förök att göra rätt, köpa rätt, vara rätt. Och allt är bestämt av någon annan. Inga egna beslut behövs. Man behöver inte ta reda på vilket vete som fins i brödet och hur fibermängden är avvägd. Det räcker att titta efter svanen. Att brödet sedan innehåller mängder med socker behöver vi ju inte veta. Eller?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback