Potatis skall skalas varsamt åt vänster


Hur kommer det sig att skala potatis är en manlig syssla. För det är det ju, jag har både iaktiagit detta i flertalet hem, och även själv varit just den mannen som skalar potatisarna i hushållet. Samma sak med grillning. Manligt.

Allt annat överräcker vi män med glatt humör till den kvinnliga delen av förhållandet, såsen, salladen, steken och köttbullarna. Allt det är vi både glada och tacksamma att slippa. Men när det skall skalas en potatis griper vi med oanad frenesi potatisskalaren och sätter igång och sprätter skal runt omkring oss.

Eller om det skall grillas, så står vi först i kön med ett litet löjligt förkläde, de hightechslipade grillbesticken och webwowen grillvante på hand. För man kan ju se att just grillning är en manlig syssla, med en enorm rad med olika grillbestick, tillbehör, enespån plockade på Gotland i vakumpåse, olika grillar, kol, gas, el och allt annat som kan alstra värme. Skulle grilandet vara en kvinnlig syssla skulle det säkert räcka med grillpinne från ICA och en enda sorts grill. Helst en som osade mycket litet.

Den enda grillning vi överlåter till kvinnorna är den av korv. Jag har redan en gång tidigare utvecklat min teori om att män får litet dåliga associationer kring en korv på ett hett halster. De blir lite byxis liksom. Jag vet inte.

Att det finns en oerhört lång rad olika potatisskalare, olika färger, material, sorter, eldrivna, stora skålar som smurrar runt och skalar potatisen med hand eller elkraft är ju även det ett bevis på att potatisskalning är en manlig syssla. För inte skulle männen (som de flesta uppfinnarna ju är män, kvinnorna har fullt upp med att ta hand om deras gemensamma barn och sitt heltidsjobb) lägga ned så mycket tid o kraft på något som är till kvinnlig godo. Det är de flesta män alldeles för uppblåsta till. Jag vet, jag känner flera stycken. Män alltså..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback