Mitt ljuva 70-tal

Sitter och pratar med Hulda Hustun om barn, datorer och tv. När jag var liten, förungefär 400 år sedan, hade vi svartvit tv hemma. JAg kommer ihåg när vi köpte färgtv. Det fanns bara två kanaler coh barnprogramen sändes en halvitmma på kvällen. Oftast handlade det om nått barn som levde på Cuba eller Nigeria. Detta var på 1970-talety så man skulle vara solidarisk och tänka på de stackars svältande barnen i Uganda. Om man inte brydde sig om dem tillräckligt skulle man.. tja, jag vet inte riktigt vad som hände då. Men det skulle gå illa, det visste man. Clownen Manne åt bananer och badade alldeles naken i badkar. Drutten och Gena var två små tygdockor som på ett pedagogiskt sätt lärde oss barn skillnad mellan att en sak är läcker och att en båt läcker. Hedvig och ugglan Helge lärde oss ord som kontroll och pedagogiskt. Kort sagt, barntv på 70 talet sög. kraftigt.

Datorer såg ma inte förrän tv spelen dörk upp nån gång i slutet av 70-talet- Man kunde spela tennis mot den lilla burken.  Det var allt man kunde. Kort sagt, data på 70-talet sög det med. Lika krafitgt.

Så vad gjorde man? Tja. Lekte i skogen, byggde kojjor, cyklade omrking. Lekte datten. Gungade. Åkte karusell. Anordnade spotttävlingar. Pussade flickor, fast bara i hemlighet. Spelade landhockey eller fotboll. Oftast var man ute hela dagen och kom bara in för att äta eller sova. Möjligen kunde man ägna en regning eftermiddag med en bok.

Nå, dagens barn, de som spenderar oändliga stunder framför en skärm av något slag. Kommer de att växa upp och bli småkorkade och lata. Feta männsikro som inte ens orkar gå upp ur soffan för att hämta en Fanta till? Kommer de bli passiva? Kommer de att bli olyckliga och ensamma männsiskor.

Tja. om man betänker hur min generation blev. Hela årskullar av människor som blvit deprimerade, ångestfyllda, pillerknaprande, utbrända, så vet jag inte om det var bättre förr. Men vi får väl se vad det blir av våra barn. Om vi inte är fullt upptagna med vår egna utmattningdepressioner.

Kommentarer
Postat av: marie

Tycker det e synd att allt e så koncenrerat på teknik. Skulle vara bättre för barnen att leka ute istället för framför en dataskärm ...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback