Bibliofili

Det hör med att var bibliofil har sina för och nackdelar. Man får ju en vacker och fullproppad bokhylla, det får man. Men vi dde tillfällen man stor inför en flytt så brukar dessa bokhyllor mest kännas som en belastning. Jag kom att tänka på det nu när det byts rum hit och dit här i vårt hem. Men jag älskar böcker. Både hur de ser ut, är utfomande. jag menar det är ju geniaiskt. Så mycket information, äventyr, skratt, gråt, kärlek, ond bråd död och allt annat som händer i böckernas magiska värld, allt detta mellan två pärmar. Sen är ju själva tanken på en bra bok rent fantastisk. Man förflyttar sig i tid, rum, kropp. Man kan bli romersk soldat, Chefskommisarie i England. Massmördare i Atlanta. Kvinna i skåne. Man kan bli altt vad man någonsin viljat bli och ännu mer. Nya världar. Nya regler. Nytt liv. En väl skriven bok kan förändra liv, på riktigt. Det kan rädda liv, innehållet i de där böckerna. De kan trösta, ge hopp, framtidstro ett nytt sätt att se pålivet, världen, universum, de männsikor du lever med och även de männsiskor du aldrig träffat och aldrig kommer se.

Utan en bok att läsa är jag vilsen. Det mesta jag kan, som jag läsrt mig om hur jag skall hantera livet, hur jag ser på min omvärld kommer från böcker. Allt från Richard Chromptons Bill böcker som jag läste som liten pojke till till en av de större biografierna över Hitler för ett tag sedan. Ofta läser jag flera böcker paralellt. Så om jag tröttnar på en bok kan jag alltid plocka fram en annan. Jag har några sådan böcker liggande nu, bland annat en segläst biografi över Vasadysnastin, Liftarens guide till galaxen, en oerhört skojig medn svårläst bok som jag int ens kommer ihåg vad den heter. Men mitt läsande för tillfället är helt upptaget av
Iggulden, Conns utmärkta trioliogi med böcker om Julius Caesar, den fjärde väntar vi fortfarande på. Just nu håller jag på att läsa den tredje boken, "Svärdens fält".

Att läsa är så lustfyllt, så vackert och skrämmaden, så omvälvande så nödnändigt. För mig handlar det om livet självt. Utan ord finns intet.

En bra sida för att hitta recencerade böcket, eller för att recencera böcker själv är bokrecencioner.se




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback