Förslag att avskaffa monarkin

Aftonbladet: Förslag att avskaffa monarkin

Som historieintresserad är jag ju medveten om vilken roll monarkin har spelat för landet. Men jag har ingen som helst förståelse för varför vi i våra dagar har kvar monarkin som statskick. Som jag ser det har monarkin spelat ut sin roll för länge sedan. Nu för tiden är ju kungen bara en lustig bifigur som ibland levererar lustiga oneliners utan att själv vara medveten om det hela. Sparvar som flyger och allt vad det nu vart. Att kungen själv ser sig som en arvtagare av en lång och historiskt viktig roll kan man ju inte betvivla. Man kan ju förstå att han inte vill bli känd som kungen som förlorade både riket och härligheten.

Men ärligt talat, vilken roll ska en kung ha i vårt land i våra moderna dagar? Ofta hör man att kungahuset är ett utmärkt varumärke för landet. Men nog skulle det vara rätt och rikitgt att bilden av vårt land i utlandet inte baseras på en familj vars starkaste betydelse beror på vad Gustav Vasa gjorde för 500 år sedan?

Det bär mig emot att skattepengar skall gå till familjen Bernadotts apanage. Skulle man kunna välja betala, ungeför som man kan välja om man vill vara med att betala kyrkoskatten, skulle jag omedelbart välja att inte vara med och betala.

Men det är väl bara att gilla läget kan jag tro. Vi har den kung vi har och inget annat är i sikte än på länge. Men nog tror jag att landet skulle klara sig alldeles utmärkt utan ett kungahus.

Kommentarer
Postat av: Micke

Jag vill också ha apa-nage.
(Gillar kungafamiljen ändå)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback