Piratbluffen

Igår var det rejäl offensiv från Piratpartiet som kallade dagen för Piratdagen, eller vad det var. Tanken var att så många som möjligt skulle gå med i partiet. Det var så lätt så, bara att klicka i lite knappar på nätet och vips var du medlem.

Hmmm, säger jag. Ok att man kämpar mot IPRED och FRA. Men det där dilletanta upprepandet om att vi lever i andra tider och att upprätthovsrätten har spelat ut sin roll kan jag inte förlika mig med. De säger bara nej utan att presentera några lösningar förutom att all fildelning skall vara laglig. Man finner ingen tanke på hur konstnärer ska kunna inte bara försörja sig utan även ha råd att procucera nytt. Allt ska vara gratis, helt enkelt eftersom det går.

Sen vet jag inte vad de tycker i en rad andra frågor. Hur vill de lösa finanskrisen, vad har de för tankar om välfärden, kriminalvården, sjukvården, skolan, vägnätet, skatteuttag, företagande, trygghetssystemen i landet, våra relationer med omvärlden med mera med mera. Har någon läst deras partiprogram? Vem har de tänkt ska producera och framställa musik, film, spel, operativsystem, applikationer om ingen får betalt för det. Jodå, det finns gott om 16 åringar som vill göra allt det där. Men vad händer när de flyttar hemifrån? Ska betala hyran, kanske en bil eller i alla fall ett busskort, en ny dator och en ny gitarrr och vem ska betala hyran av replokalen och studion? Det går inte att bara säga nej utan att komma med en alternativ lösning.

Ett enfrågeparti är vad de är. Inget annat. De kan tyvärr inte tillföra något i den allmänna debatten utom ett antal nej, nej och åter nej. Alla som inte tycker som dem är bakåtsträvare och/eller förstår sig inte på de nya tiderna. Så vad vill alla de som gick med i partiet? Förutom att de är trötta på gammelpartierna och inte är beredda att pröjsa för den kultur de konsumerar. Inte fan vet jag.

Det riktigt roliga är att de på sin hemsida vill att man ska donera pengar till partiet. Nä du, den går inte. Ni får väl också jobba gratis. För ni gör det väl för den goda saken eller?


Nä, nått bättre måste väl komma fram eller? För detta är ju bara snömos.

Kommentarer
Postat av: Rick Falkvinge (pp)

Hej,



verkligheten har redan ändrats. Det vi vill göra är att rita om kartan efter verkligheten.



Den som tjänar pengar på upphovsrätt idag, kommer också att göra det imorgon med våra förslag.



De stora förlorarna på det här monumentala skiftet som pågår just nu är i stället de parasitiska mellanhänder - t.ex. skivbolag - som inte behövs längre.



Rick

Postat av: Mind

Hej, jag vet inte riktigt var jag ska börja eftersom du skrev så många felaktigheter och missförstånd. Jag förstår att det är lätt hänt om man inte är påläst och om man tar antipiratsidans så kallade argument utan att faktiskt kolla upp saker aktivt. Det är lite jobbigare men det lönar sig.



"Ni får väl också jobba gratis. För ni gör det väl för den goda saken eller?"



Ja, vi i partiet har lagt ned otroligt mycket gratisarbete och jag är stolt över att vara med i en så inspirerande och driven organisation. När man brinner för något och vill förändra världen får man räkna med det. Donationer underlättar givetvis eftersom vi inte får statligt stöd än.



"Ett enfrågeparti är vad de är. Inget annat."



Det stämmer inte riktigt. Vi har väl egentligen 4 grundvärderingar. Rätten att dela med sig, Rätten att använda kunskap, Rätten till ett privatliv och rätten att granska makten. Det vill säga grundläggande demokratifundament. Utan dessa frågor är det egentligen irrelevant hur mycket skatt vi har eller storleken på barnbidraget.



"Sen vet jag inte vad de tycker i en rad andra frågor."



Detta står väl beskrivet på hemsidan hur vi ska sköta.



"De säger bara nej utan att presentera några lösningar"



Jag vet inte om det är vår sak att presentera lösningar egentligen, men visst är det underligt att musiker som Andreas Viklund kan leva på att göra gratis musik och gratis webmallar? Det visar att det FINNS lösningar. Vår sak är att sätta fingret på det orimliga som händer med vårt samhälle när vi ska garantera en gammal brancsh överlevnad genom att utdela straff hej vilt. Eller det orimliga med patent på läkemedel som leder till 100 gånger dyrare mediciner än nödvändigt som i sin tur leder till att folk faktiskt dör. Alla dessa problem finns det lösningar på om viljan finns.



Jag hoppas att du läser på lite nogrannare framöver och att jag gett dig lite andra ideér om vad vi står för och inte. När du satt dig in i frågan mer ser vi fram emot fler diskussioner på forumen, du är välkommen =)



/Med vänliga hälsningar

Mikael

2008-12-09 @ 11:30:05
URL: http://www.mikaelisaksson.com
Postat av: Mumfi

Hej, piratpartiet tycker inte alls att upphovsrätten spelat ut sin roll. Tvärt om! Piratpartiet vill återställa upphovsrätten så att den åter igen kan fylla den funktion den var avsedd till när man en gång i tiden hittade på den. Nämligen att förse medborgarna med så mycket verk som möjligt. När man instiftade institutet med upphovsrätt var man mycket noga med att undanta allt man då kunde tänka sig: privat utlåning, bibliotek, avskrift. Vad man inte tänkte sig i början på 1800-talet var att alla skulle sitta med var sin tryckpress hemma.



Poängen är att den upphovsrätt vi har idag snarare begränsar tillgången på verk än maximerar den. Vidare måste man se till priset medborgarna kan vara beredda att betala för en rimlig och acceptabel tillgång till verk.



Till synes och sist är det en fråga som ska avgöras av endast en part, medborgarna. Vi ska upphandla tillgång till verk och betala med något. Om vi väljer modellen med upphovsrätt då ska vi betala med begränsningar i äganderätten och tvångsmedel för att upprätthålla de begränsningarna. Vilket pris är vi beredda att betala? För vilken tillgång? Jag har inget svar på den frågan, men jag kan konstatera att den enda intressenten som har att ta ställning till frågan är medborgarna. Artisternas intressen eller "rättigheter" har ingen relevans. Deras medborgerliga rättigheter är tillvaratagna i det att de fritt kan välja att vara artister eller låta bli, så som den nuvarande situationen och förutsägningarna passar.



Det gäller att hitta en balans. En balans mellan medborgarnas behov av verk och priset för medborgarna.

2008-12-09 @ 12:45:53
Postat av: Wob

Falkvinge. Som vanligt stringent och vältalig och för fram en rad argument som jag kan skriva under på utan att flyta ut i märkligheter.



Mikael. pust. Argumentet att man är dåligt påläst är ju inte första gången som människor använt som en härskarteknik. Så det låter jag vara. Men resten? Att man lagt ner en massa frivilligt arbete och är stolt över det kan ju synas vara sympatiskt. Speciellt när man arbetar för att andra som arbeter hårt inte skall ha betalt för det som de utför. Men sedan börjar du prata om partistöd och jag är helt lost i varför man ena stunden talar om det goda med att dela med sig gratis och sedan vill ha betalt för det som man brinner för. Men detta kanske bara gäller politiker in spe och inte konstnärer och artister?



Rätten att dela med sig. Jo, det är alltid lätt att dela med sig av något som inte kostat något.



Rätten till ett privatliv. Jo, där håller jag helt med och jag hoppas verkligen att de stasimetoder som regeringar över hela världen nu tar till i kampen för upphovsrätten ersätts med andra metoder som inte kränker männiksors integritet. Så där är jag helt med.



Rätten att granska makten? Ja, ärligt talat, vi lever i ett land där den rätten inte direkt är hotat. Alls.



Sen kommer vi till frågan vem som ska lösa frågan. Nja, man kan tycka att Piratpartiet borde lägga pannorna i djupa veck för att lösa frågan på ett vettigt sätt. För visst är det lätt att säga nej till alla förslag men det är desto svårare att komma på vettiga och komfortabla lösningar på ett svårt problem.



Denna fantastiska Anders Viklund måste vara en överlevnadkonstnär av tidigare inte sedda mått eftersom han lyckas leva helt utan pengar. Eller är det så att han har en inkomst av något slag? Kan det vara så? Jag ser på hans hemsida att han tacksamt tar emot donationer. De måste vara stora de där donationerna eftersom de håller honom med både boende, internetuppkoppling, dator, diverse material för att framställa musik. Inte illa. Sp, du säger. Det är väldigt märkligt att han lyckas leva på att göra allt gratis. Jag skulle gärna veta hur man gör själv.



När det gäller patent och liknande i till exempel läkemedelsindustrin så kan jag hålla med om att det är stor synd och skam att det ser ut som det gör. Men frågan man får ställa sig är bland annat vilket företag skulle ställa upp med forskningspengar för kanske en 15 års period helt utan garantier att det blir ett färdigt resultat utan att de ville ha ensamrätt på preparatet under ett antal år. Men visst, när det gäller den delen av patentvärlden så handlar det mycket om moral och etik.



Precis som det gör när man laddar ner en platta från Piratebay och snaskar på den och artisten inte får en spänn. Visst kan jag hålla med om att skivbolagen har blivit omoderna i dess nuvarande form. men frågan är vem som ska hosta upp stålarna för en skivinspelning? Inte lär en ung artist ha råd med det. Visst kan man spela in på en 16-track och släppa på nätet. Men var och en som hört kvaliteten blir förskräckt. Musik, film, litteratur är inte gratis att framställa. Någon ska betala ström, mickar, zynthar, gitarrer, mixerbord, lokal och dessutom ska artisten ha tid för att kunna spela in. En tid man inte har om man har ett 7-4 jobb och två barn.



Men jag hoppas på en vettig lösning på det hela. Då vore det ju tacksamt om Piratpartiet som sitter inne med en hel del kompetens kring frågan vore en av aktörerna för att värka fram lösningen.

2008-12-09 @ 12:48:59
Postat av: Johan

Du skriver att det är ett knasigt argument att du skulle vara dåligt påläst, men när du säger att du undrar vad de har för politik i övrigt och samtidigt säger att du inte läst deras partiprogram, så är du ju uppenbarligen inte påläst. Läs partiprogrammet, det finns på deras hemsida. De tänker stödja det block som går med på deras krav, de kommer inte att ta ställning i några andra politiska frågor än de som berör partiets huvudintressen (integritet, upphovsrätt, patent).

2008-12-09 @ 14:34:58
Postat av: Wob

Johan. Det är inget partiprogram. Det är ett ställningstagande där man utgår från en fråga och sedan säljer sig till den högstbjudanden. Jag framhärdar i att Piratpartiet inte är ett politiskt parti, det är närmast att betrakta som lobbyistgrupp och som sådan kan man lätt se intresset av att de finns och verkar. Men något politiskt parti är det inte. Då krävs det lite mer än att man arbetar för en fråga utifrån ett antal värdegrunder och sedan går med på allt annat som inte har med den egna gruppens intressesfär att göra.

2008-12-09 @ 14:42:37
Postat av: sam

"De säger bara nej utan att presentera några lösningar förutom att all fildelning skall vara laglig. Man finner ingen tanke på hur konstnärer ska kunna inte bara försörja sig utan även ha råd att procucera nytt."



Det kostar ej längre något att distribuera musik.

För övrigt går det fortfarande lika bra (nej, bättre t.o.m.) att tjäna pengar på konserter, merchandise, och andra lösningar (frivilliga donationer, reklam), osv.

Precis som i alla andra värdeskapande branscher går det naturligtvis att försörja sig. Distributionsbarriären som kan ha motiverat upphovsrätten tidigare finns ej längre.

2008-12-09 @ 18:27:34
Postat av: Vidde

Principprogrammet finns på http://www.piratpartiet.se/principer



Och om någon tycker att min musik är värd att betala för så kan man göra så på http://vidde.org



Så tar jag betalt för den kultur jag skapar. Jag utgår från att om jag inte får några pengar har jag heller inte skapat något av värde.

2008-12-09 @ 19:16:55
URL: http://vidde.org
Postat av: Mind

Jag menade inte att det skulle framstå som härskartekniker, och det är inte en metod som jag använder mig av heller, men i detta fall tycker jag mitt påstående var berättigat. Precis som Johan säger, när du efterfrågar svar som finns på piratpartiets hemsida har du väl uppenbarligen inte läst det, och är därmed dåligt påläst.



Det var inte något slags personangrepp, bara ett konstaterande.



Angående Andreas Viklund, ja, han klarar uppenbarligen av att leva på gratis vilket gör mig imponerad, jag vet inte om jag hade klarat av det. Givetvis har han en inkomst, det är väl poängen, att det faktiskt går att skapa inkomster på gratis saker. Världen fungerar inte så enkelt som skivbolagen vill få det att framstå som.



Sen vill jag att du tänker och funderar på hur industrin faktiskt motarbetar nya artister (som t.ex Andreas Viklund). Upphovsrätten var tänkt att främja kulturen inte att blockera den. Idag finns en kartell som gör det nästan omöjligt att få någonting gjort inom den traditionella musikindustrin om man inte är med i den. Dom står ivägen för framtiden och nya artister.



När det gäller patent kan jag berätta om (jag har tyvärr ingen länk så du får ta mig på mitt ord, nån annan här kanske kommer ihåg detta?) att forskning har visat att framställning av medicin kostar mer i att dribbla om patent och i tvister än vad forskningen inom företaget gör. Om man skulle bekosta forskningen statligt (eller på annat vis) skulle det kosta en bråkdel av vad företagen lägger ned idag, till stor del på grund av patent.



Slutligen, nej jag tycker fortfarande inte att det är vår skyldighet att finna lösningarna. Däremot är det vårt skyldighet att eftersöka lösningar, och påpeka för folk att försöka se andra lösningar, och det gör vi. Så vitt jag vet är vi de enda som inte vill ge upp, låsa in en femtedel av befolkningen och kastas bort nyckeln. Är DET en bra lösning? Det tycker jag inte, att bli ett fascistiskt samhälle över skivbolagens vara eller inte vara är inte rätt väg att gå.



Om några lobbygrupper börjar kämpa emot gravitationen är det vår fulla rätt att kämpa emot de orimliga konsekvenserna utan att för den skull själva ha en skyldighet att upphäva gravitationen.

2008-12-11 @ 09:26:12
URL: http://www.mikaelisaksson.com
Postat av: Mind

Just det, jag glömde svara på. Vi KRÄVER inte betalt, vi arbetar gärna gratis för det vi brinner för. Det hindrar inte att vi tar emot pengar, om folk VILL betala, om de tycker att det är värt att sponsra oss. Jag ser inga som helst motsättningar i det du tar upp, specificera mer så jag förstår vad det egentligen är du ser som ett problem.



/Mvh Mikael

2008-12-11 @ 09:31:23
URL: http://www.mikaelisaksson.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback