Äldre får bara duscha en gång per vecka

"De minskade personalresurserna leder till att de äldre får hjälp med hygienen med längre mellanrum".

I Expressen kan man läsa att minskad personal inom äldreomsorgen i Orust får som effekt att de äldre kan få vänta upp till en vecka mellan duscharna.

Jaha, vad är nyheten med detta? Så har det varit i äldreomsorgen där jag jobbat sedan 1991 i alla fall och jag tror då rakt inte att man dushade vårdtagarna oftare före det heller. Det kanske är dags att folk börjar reagera på detta. Som det är nu på min gamla arbetsplats ska man vara tacksam om man som personal hinner med att duscha vårdtagarna ens en gång per vecka. Personalen går på knäna som det så populärt heter och har gjort så i 17-18 år sedan Ädelreformen när kommunerna tog över äldreomsorgen från Landstingen.

Det dras in här och där. Sakta men säkert, nästan så att ingen märker nått förrän det är för sent. Jag har ju själv suttit som chef och varit tvungnen att försöka hålla en mer eller omöjlig budget samtidigt som man hade ansvaret för att ge en vettig omsorg och omvårdnad för de gamla. Förutsättningarna var helt omöjliga och det visade sig genom att man fick prioritera budgeten med missnöjd och utarbetad personal som följd och missnöjda och understimulerade vårdtagare.

Inte lär det bli bättre heller. Tyvärr. 40-talisterna säger ofta att "...de minsan kommer kräva mer eftersom de är vana vid att kräva och inte nöjer sig som dagens gamla gör". Sorru gubbar och gummor. När du är så i underläge som man bara kan vara när man är tvungen att få hjälp med så enkla saker som att knyta skorna eller byta blöja eller för den delen duscha, så är du inte längre i läge att kräva något alls från någon. Den starkes rätt och det ena med det andra.

Ni ligger riktigt risigt till kära 40-talister. Allt fler gamla ska tas omhand av allt färre personal. Inte kommer det bli populärare att jobba med människor heller. Om man inte jobbar i affär eller framför en kamera förstås. Men att ställa sig att byta 10 blöjor på måndagsmorgon kommer knappast att stå på ungdomarnas lista, inte så länge lönen suger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback