Integritet VS allt annat

Överallt vill man berätta för mig varför jag ska rösta på Piratpartiet. Jag förstår inte. Det handlar om min integritet säger man. Men.. hur ska jag kunna ha någon integritet om jag inte har råd med varken internet eller telefon eller ens ett frimärke till att skicka ett vykort? En fråga. En fråga är just nu viktigare än någon annan för ungdomar och även äldre i vårt land. Rätten att göra precis vad man vill på nätet. Ja, alltså, så länge det handlar om musik och film och bilder. Sådana bilder, musik och film som vi kan stå för att vi stjäl. Pedofiler och pederaster och våldtäktsmän och djupplågare och tjuvar som snor nått du har köpt eller tillverkat själv ska givetvis inte vara med i sången. Så klart. Men din integritet. Den är viktig.

För du gör ju inte något fel. Du bara delar med dig. Fan. Du är ju rena Jesus. Eller möjligen en fungerande kommunist. Nått av de två. men faktum kvarstår. Du, DU gör inte fel. Du håller dig ju inom lagen.

Eller, ja. Jo. Men, DIN lag. För vi väljer ju vad som är rätt och fel. Vi väljer ut de saker som vi själva gör och kallar de för rätt. Allt annat är fel. Så klart.

Så. DIN integritet är viktig. JÄTTEVIKTIG. Inte fan ska någon få luska reda på att du bryter mot lagen. För du bryter ju mot en av de lagar vi, du, har valt att tycka är dum.

Så. Alla andra frågor är underordnade DIN integritet. Jobb. Ekonomi. Utbildning. Straffskalor (som inte handlar om internet och fildelning så klart), djurhållning. Matkultur, bytesbalans. Vem vi ger makten att bestämma vilken inriktning vi ska ha på politiken de närmsta 8 åren. Krig, fred.Smittskydd. Vård, omsorg.

Allt detta är underordnat den otroligt viktiga frågan om du ska ha rätt att bryta mot en lag som inte är ny utan mer än 100 år gammal och att ingen, ingen, ingen, ingen ska veta vad du tycker om något.

Så jäkla smart.

Så klart tycker jag att integritet är viktigt. Det är jätteviktigt. Men. Viktigast av allt?

Lite mindre hyckleri tack!

Kommentarer
Postat av: Miss Borderline

Nja, jag håller inte med dig där.



För mig handlar det mindre om att få fortsätta fildela och mer om åt vilket håll samhället är på väg!



Tekniken går inte att stoppa, så är det bara! Artister/konstnärer har i alla tider känt sig hotade av det nya. Dansbanden kände sig hotade av discotekens framväxt på 70-talet och ville ha en speciell discoavgift eller vad det var, för dom menade att discona kommer slå ut dansbanden i.o.m att dansbanden har liveframträdanden, och dessa uppträdanden ansågs då hotade av discotekens existens. Det är ETT exempel bara, det finns flera.....kassettbandens intåg är ju ett annat.



Skiv-, film- och bokindustrin står nu inför en ny utmaning, och förbud har ALDRIG funkat när det gäller utvecklingen inom kulturen, så nu liksom då så kommer dom bli tvingade att komma på nya lösningar.



Nä för mig handlar Piratpartiet om lagar som IPRED och FRA, om att steget är inte långt mellan dessa lagar och en kontroll av samhällsmedborgarna som kan bli riktigt farlig! Vad sker om folk hotas till tystnad (kontroll av bloggar, sms etc), när staten kan se ALLT du gör och bestämma att DU får tex inte ha internet längre! Då är vi inte långt ifrån George Orwells mardrömssamhälle, och i viss mån så är vi ju redan där.



Därför anser jag att Olle måste motas i grind för annars kan det gå alldeles åt helvete fel och demokratin kan vara ett minne blott!

DÄRFÖR röstar jag på Piratpartiet, INTE för att jag ska kunna fortsätta ladda ner olagligt, men DET problemet är det industrin runt omkring kulturen som har till uppgift att lösa, INTE staten!!

Postat av: Anders Troberg

Du säger att upphovsrätten är över 100 år gammal. Ställ dig då följande fråga: har omständigheterna förändrats på hundra år?



Den är, i sin nuvarande form, otidsenlig, och behöver reformeras.



När det gäller integritet så är det den viktigaste frågan just nu, av den enkla anledningen att kommunikation inte är garanterat privat så faller en av de viktigaste hörnstenarna inom demokratin; rätten till fri åsiktsbildning och åsiktsspridning. Utan demokrati så faller allt det andra också.

2009-05-01 @ 23:05:45
Postat av: Wob

Ah. Jag älskar resonemanget att " är det numera möjligt är det numera rätt"



ASG

2009-05-01 @ 23:11:36
URL: http://wob.blogg.se/
Postat av: En av många

One of the biggest risks we face is that of sleep-walking into a police state, simply by mistaking the ability to monitor everyone for even minute legal infractions for the imperative to do so.



— Charlie Stross

2009-05-01 @ 23:27:26
Postat av: Woot

Integritet och rätten till ett oövervakat privatliv är det som utgör grunden för att alla de andra frågorna tex arbetslöshet, energiproblem och smittspridning kan diskuteras. Utan integritet och rätt till privatliv skall du se att valen av vem som skall vara din husläkare eller om du skall ha fjärrvärme eller direktverkande el blir ointressanta.



Dessutom så har det alltid pågått diskussioner om diverse lagars vara eller icke vara. Det är inte något nytt och revolutionerande att vilja reformera en existerande lag.



En sista sak: sluta haka upp dig på fildelningen! Det finns större fiskar att steka!

2009-05-01 @ 23:45:22
Postat av: Wob

Na, alltså. Hm, här är det dags att förtydliga lite från min sida känner jag. Ibland skriver man och får för sig att alla förstår vad man tänker eller kommer från utan att man ska behöva skriva ut det. Integritet är väldigt viktigt. Nej, det är inte det viktigaste i världen, men en del av det som gör att vi kan kalla oss fria människor. Och anledningen till att jag "hakar upp mig" på fildelningen är att de allra flesta som pratar om piratpartiet eller dess likar faktiskt inte ens vet vad integritet är, men de bryr sig om risken för att behöva sluta fildela. Är det integritetskränkande att behöva blåsa för polisen när du kör bil och fastnar i en kontroll? Jo, enligt många människors resonemang är det det. Så klart. För inte har polisen med att göra om jag har druckit eller inte?



Men de lagar som nu stiftas eller är på gång att stiftas är klart en kränkning av den "riktiga" integriteten. Alltså rätten att tänka och tycka utan att behöva stå till svars för det mot en stat eller sammanslutning. Men det kan inte vara en rättighet att bryta mot en lag som trots allt fortfarande finns. Så arbeta mot att lagen ändras. Helt ok för mig. Kommer vi alla överrens om att lagen om upphovsrätt skall ändras så är det helt ok för mig.



Men att låtsas att fildelning är en rättighet bara för att den är möjlig nu och inte var det förut är bara floskler och hyckleri. Jag fildelar mest hela tiden men jag låtsas inte att det är min rättighet som människa eller att det handlar om att den rättigheten skulle vara viktigare än rätten att välja politiker eller rätten att strunta i att välja politiker.



Så det jag reagerar på är att man blandar ihop begreppen. inget annat. Att hyckla blir inte mindre hyckleri för att man låtsas att det inte är precis just det.



Så. Vad tycker jag då om fildelning en gång för alla? Jo. Det är helt omöjligt att stoppa. Det tror jag alla inser. Det tåget har gått och har väl egentligen inte ens stått inne på stationen. Upphovs

rätten ser jag inget fel i. Inte alls. Den hotar ingen integritet. Överhuvudtaget. Men skaparna får nog finna andra sätt att dra in stålarna på och det sker ju allt mer. Jag tänker inte sluta fildela, eller snarare ladda ner och det är nog så de allra flesta tänker.



Men arbetet mot integritetskränkande lagar är något helt annat. Något betydligt mer komplext är vad man talar om. Släpper vi alla andra frågor så står vi slutligen med rätten att göra och tycka vad vi vill men ingen möjlighet att göra något alls.



Tror jag.



Replik tack :-)



2009-05-02 @ 00:04:12
URL: http://wob.blogg.se/
Postat av: Anonym

Som Falkvinge sa på föreläsningen i Linköping.



På 70talet frågade politikerna miljö-rörelsen, vill ni inte att våra företag skall tjäna pengar?

-Och deras svar var, Nja det är lite större än så.



Nu frågar man oss pirater, vill ni inte att kuturarbetare skall få betalt?

-Vi svarar också, Nja det är lite större än så.



Utan en genomskinlig stat, och ogenomskinliga medborgare finns inte ens utrymme att diskutera övriga frågor, Då upphör demokratin att fungera och stat & företag har all makt.



NU är jag Iofs vänster när jag inte är tvungen att vara Pirat, men för mig är det dags att ställa frågan: Vill vi verkligen ha det som i USA och låta deras industri ta ifrån oss vår demokrati?

2009-05-02 @ 00:04:57
Postat av: Grå

Om du verkligen anser att ditt privatliv ska övervakas av myndigheter. Om du anser att det är ok att privata företag ska få göra husransakan hos dig och spärra alla dina tillgångar för att de misstänker att du gjort något de inte gillar. Om du inte tycker fri opinionsbildning är så viktigt.

I så fall känn dig fri att rösta på något av de andra partierna och hoppas på att de kommer bry sig om just de frågor som gjorde att du röstade på dem...

2009-05-02 @ 00:13:13
Postat av: Wob

Jag vet inte så noga. Men jag tror att det föreligger en viss begreppsförvirring här. En förklaring på vad begreppet integritet är kan man finna här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Integritet



Jag förstår fortfarande inte när det blir ett ingrepp i integriteten att påpeka att man har begått ett brott????



Som sagt. Fildelning är ÄN så länge ofta ett brott om det handlar om filer som man laddar ner eller laddar upp där man inte har upphovsmannens medgivande att sprida materialet. Ändra lagen så faller allt det andra av sig självt. Är det inte längre ett brott så har inte polis eller myndigheter eller företag rätt att snoka någonstans. Men är det inte snarare ett brott mot integriteten att sprida andras verk utan att de vill det?



Som sagt. Ändra upphovsrättslagen. Det är där problemet ligger kring fildelning.



Sen är det ett enormt problem att man tror att alla som säger annorlunda än man själv är mot fri opionsbildning. För den fria opinionen handlar just precis om det. Min rätt att inte tycka som du och din lika stora att inte tycka som mig.



Men att fildela handlar inte ett skvatt om integritet. Alls. Som sagt. Möjligen att man vill ta ifrån upphovsmannens rätt att säga att den inte vill att du delar med dig av det som den har skapat.



Integritet är oerhört viktigt men jag ser fortfarande inte att det handlar om rätten att begå ett brott????

2009-05-02 @ 00:36:50
URL: http://wob.blogg.se/
Postat av: Faye

Men du håller ju fortfarande på och pratar om fildelning! Varför gör du det när folk gång på gång förklarat att det inte handlar om att det? FRA har inte det minsta med fildelning att göra, och det har inte det faktum att de höga herrarna vill kunna lagra vad jag har ätit för middag på flygplanet heller. Eller att EU vill registrera min mail, sms eller mobilsamtal. De har de helt enkelt inte med att göra. Hur förbannat rent mjöl i påsen jag än har så ska de skita i vad jag äter på planet eller vem jag smsar med och en sjuklig mängd andra saker. Men nu tog jag bara upp några små saker som uttryckligen inte har med fildelning att göra.



Mvh en ung, sjukskriven kvinna som är djupt bekymrad för både ekonomi, sjukvård, jobb och miljö men som ändå lägger sin röst på Piratpartiet.

2009-05-02 @ 01:02:13
Postat av: Wob

Enkelt. Det är endast de insatta som talar om annat än fildelning när man frågar dem varför de skall rösta på Piratpartiet.



Tyvärr.

2009-05-02 @ 01:07:11
URL: http://wob.blogg.se/
Postat av: Matthias Anderson

Nej, fildelning handlar inte ett dugg om personlig integritet. Helt rätt. Men fildelningen av upphovsrättsskyddat material används som argument (incitament) att införa rättsvidriga lagar som kränker din personliga integritet. Där har du kopplingen.



Jag är aktiv PPist och bryr mig ytterst lite om fildelningen egentligen. Det är införandet av alla dessa korkade lagar som på så lösa grunder drabbar ALLA och DET måste stoppas.



Jag tycker själv att det är stor synd och skam att fildelningen har fått så stort mediautrymme. Men nu har det varit rättegång angående det och det ena har lett till det tredje och nu står vi där vi står.



2009-05-02 @ 01:42:03
URL: http://blogg.tezla.com
Postat av: Ztripez

Att åka fast för fortkörning och bli tvungen att legitimera dig är inte ett brott mot din integritet.

PP har aldrig hävdat att nån ska begå lagbrott.



Men om alla var tvugna att montera in en GPS-sändare i bilen som hela tiden rappoterade vart du befinner dig och vart du är på väg med anledningen att några kör för fort är det.

Det är precis vad de nya lagarna innebär, att alla ska övervaks för att några bryter mot lagen.



Där har du brottet mot integriteten.



Det är väldigt lätt att lägga sin tilltro i att övervakning skapar ett säkrare samhälle, men istället skapar det självcensur och paranoia.



Ett annat sätt att se på saken är att vi nu skapar bra verktyg till statlig kontroll, om kan du lova på att vi i framtiden, i Sverige eller i Europa, inte får ett diktatorisk regering behöver vi inte bry oss.

2009-05-02 @ 06:27:06
Postat av: Mikael "MMN-o" Nordfeldth

Bara så du vet så är bostad och internetuppkoppling en del av existensminimum i Sverige.



Jag personligen förutsätter att alla i Sverige redan har en bra förutsättning att sova tryggt om natten, hitta information, kommunicera/hitta vänner och få hjälp från socialtjänst i nödfall.



Själv lever jag på ungefär 50% av existensminimumbeloppet, som det var senast jag kollade.



I vart fall är det en praktisk omöjlighet att driva en fråga om den svenska socialismen i EU. EU-parlamentet är en helt annan plattform än riksdagen och det är endast partiets kärnfrågor som det finns mandat nog att kämpa för i vilket fall.

2009-05-02 @ 07:31:15
URL: http://mmn.mpaa.nu
Postat av: Faye

Jag tycker det är fel att säga att det bara är de insatta som pratar om annat än fildelning. Jag skulle nog snarare säga att det bara är de Oinsatta som prata om enbart fildelning! Eftersom det tar ungefär två minuter att bli klart medveten om att det påståendet inte stämmer. En snabb block på PP:s hemsida, eller en intervju med CE eller Rick räcker för att få en okej uppfattning.

2009-05-02 @ 11:03:49
Postat av: Faye

CE står förstås för Christan Engström. Ursäkta, det gick av bara farten.

2009-05-02 @ 11:05:18
Postat av: Wob

Nu är vi nog alla lite trötta misstänker jag. Men är inte det att det endast är de insatta som pratar om annat än fildelning precis det samma som att de Oinsatta endast pratar om det??? Eller är det bara jag som inte fattar att en dubbel negation blir det samma som en singel bejakande???



Hm. Kan mycket väl vara jag som inte hänger med. Men.. liksom... :-)

2009-05-02 @ 11:22:29
URL: http://wob.blogg.se/
Postat av: Calandrella

Privatlivet/integriteten/den personliga integriteten är en mänsklig rättighet.



Artikel toolv, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter: "Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp."



Mänskliga rättigheter vs sådant som inte är mänskliga rättigheter? Tja, om tävlingen handlar om vad jag lägger mest vikt vid är utgången självklar.



Och nej, (illegal) fildelning är inte stöld. Illegal fildelning är intrång i upphovsrätten, en ensamrätt till att framställa ett slags saker. Illegal fildelning är snarare att likna med att ICA började sälja medicin, men det är ändå en ganska dålig liknelse, för ICA skulle tjäna pengar på det medan fildelare inte tjänar pengar på illegal fildelning.



Illegal fildelning är kopiering/skapande av något likadant något någon annan skapat. Tycker du det är fel om jag skapar ett likadant hus som någon annan? Eller en likadan stol?

2009-05-02 @ 11:38:54
URL: http://calandrella.wordpress.com/
Postat av: Faye

Fniss. Ursäkta igen. Jag tappade visst bort några ord i meningen. Självklart ska de stå "Jag tycker det är fel att säga att det bara är de insatta som pratar om annat än fildelning. Jag skulle nog snarare säga att det bara är de Oinsatta som INTE pratar om annat enbart fildelning!"



Man blir lite snurrig i huvudet när man har skrivit det där för 50:e gången. :) My bad!

2009-05-02 @ 11:53:54
Postat av: Wob

Något illegalt kan väl inte vara annat än just ett brott? Om jag bygger ett hus så skiter jag högaktligen om någon vill bygga ett likadant. Synd att andra inte har mer fantasi men så är det väl med det. Men jag blir en smula upprörd om någon flyttar in i mitt hus och inte vill vara med om kostnaden att bygga det. Eller är det helt ok att inte betala hyran med? För om det är ok så vill jag omedelbart sluta med det. Jag hänvisar till min integritet.



En mänsklig rättighet är något stort och oerhört viktigt, det är jag den första att hålla med om. Men att behöva jobba gratis kallas oftast slaveri och det tycker vi väl inte om än eller? har jag missat att vi tycker om det nu för tiden för att det är möjligt att sno andras tid och arbete och verdermödor? Visst tycker jag att Eminem och Metallica och Per Gessle gott kan bjuda på en och annan skiva. Men när Olof Svenson som har jobbat i ett år i sin hemmastudio inte kan få en liten skvärv för jobbet han lade ner så blir jag undrande. Det funkar ju om han vill leva så och bjuda på sitt arbete. Men det är inte det som jag reagerar på. Utan tanken på att allt ska vara gratis bara för att det går att få gratis.



Jag vill själv välja om jag vill jobba ideellt eller få en krona eller två för mina timmar. Tyvärr har jag ingen talang som skapare av något så jag själv kan inte begära att någon ska betala för något. Och om jag vill behandla grannens sårskador gratis så är det helt ok med. Men inte fan vill jag jobba 40 timmar i veckan som sjuksköterska vilket jag trots allt är utan att få lön. Så klart.



Integritet handlar inte om rätten att ta del av andras jobb gratis utan om rätten att välja vad man vill sälja. FRA är en katastrofal tanke men den handlar inte om fildelning utan om att stater har fått tuppjuck sedan USA fick för sig att det är ok att avlyssna folket eller dränka de som de ser som "sina# fiender. IPRED däremot är en katastrof och måste bekämpas på alla sätt. Så länge man håller den äkta integriteten isär från den nyuppfunna som handlar om att få rätt att ta vad man vill bara för att man kan.



Det är precis detta jag reagerar på. Piratpartiet behövs sannerligen. Så länge man slutar smattra om att det handlar om en så förbannat, i sammanhanget, oviktig sak som fildelning.



Men jag har insett att folket som driver frågan i detta helt nya parti faktist vill något med sina ansträngningar. Men återigen. Handlar det om fildelning och inget annat när du går till vallokalen så hoppas jag även att du räknar med att de du väljer är beredda att arbeta i Bryssel gratis.



Nu lägger jag ner mina kommentarer i denna frågan för tillfället. Men jag tackar alla som skrivit och som skriver efteråt. Det är precis detta som det borde handla om. Rätten att tänka, tycka och även uttrycka det man kommer fram till. DET är vad jag menar med integritet.



Jag kommer med spänning att se fram mot framtiden, mot att fortsätta få information och tankar och ideér genom nätet. Som sagt. Den fria tanken och rätten att ha den för sig självt eller uttrycka den. Det är det jag menar med integritet och det begreppet är livsviktigt i ett land och en del av världen som slipper bekymra sig om att folket dör av hunger.



:-)

2009-05-02 @ 12:08:57
URL: http://wob.blogg.se/
Postat av: Widham

@Wob - om Piratpartisterna hade möjligheten att sätta agendan skulle vi inte tala om fildelning hela tiden. Vi vill inte det. Vi försöker visa att det är så mycket större än så, att det handlar om att staten och stora företagsintressen vill ta kontroll över våra möjligheter att fritt kommunicera med varandra.



Det är våra kritiker som hela tiden vill ta tillbaka diskussionen till fildelningen. Där är det lätt att misstänkliggöra oss, tala om pirater och tjuvar. Du är en av många som undrar varför vi bara vill tala om fildelning, samtidigt som det är den sidan av våra åsikter som är det enda som intresserar dig - annars skulle du inte envist fortsätta ställa den frågan.



Vi är en medborgarrättsrörelse. Vi inbegriper människor i alla åldrar, många av oss som jag är inte fildelare. Vi förenas i en oro på gränsen till skräck för vad staten och "big business" är på väg att göra med nätet, hur de är på väg att använda den teknologi som skulle kunna göra oss fria till att kontrollera oss istället.



Och ja, just idag i nådens år 2009 så är denna fråga överordnat allt annat, för att det kanske är nu det avgörs. Om vi inte kämpar för att stoppa den korporativistiska repression som nu breder ut sig idag, kan vi bli av med verktygen vi behöver för att bekämpa den imorgon. Skattesatser, EU:s utvidgning österut, överstatlighet och gurkornas krökningsvinkel må vara viktiga politiska frågor, men de får anstå tills vi sett till att vi fortfarande har kvar rätten att bedriva politik utan statlig övervakning.

2009-05-02 @ 12:57:44
URL: http://fridholm.net
Postat av: Erik

Problemet är att kommersiella intressen lobbyar för integritetskränkande lagar för rent affärsmässiga syften.



FRA, IPRED, ACTA, Datalagringsdirektivet och Telecompaketet kommer inte drabba en liten grupp illegala fildelare.



Det kommer dabba ALLA.



Alla kommer övervakas, spåras och registreras. Oavsett rent mjöl i påsen eller ej.

2009-05-02 @ 13:25:03
Postat av: Erik

PS Här är lite nyttiga länkar:



http://www.piratpartiet.se/principer

http://www.piratpartiet.se/politik/integritet

http://www.piratpartiet.se/politik/upphovsratt

http://www.piratpartiet.se/politik/patent

http://www.piratpartiet.se/faq



Mvh

2009-05-02 @ 13:25:42
Postat av: Faye

Widham skrev det hela väldigt bra. Han skrev det som jag tänkte fast i ett betydligt mera utvecklat inlägg. De som röstar på PP enbart pga fildelning får förstås göra det, men i så fall tycker jag att det är mycket tråkigt. För precis som du säger är det en liten sak i det stora sammanghanget. Trevligt att se att du håller med om att man borde kunna uttrycka sig fritt på internet utan att undra vem som tjuvläser! För som du skrivet, det är enormt viktigt. Tack för trevligt (om än pga mig lite virrig) diskussion! :)

2009-05-02 @ 16:43:25
Postat av: Faye

Hittade några saker som kanske kan intressera dig. det gäller de andra politiska frågorna och hur man kan koppla ihop dom med PP.

http://www.kurvigheter.se/klara/2009/05/01/hur-kan-vi-svara-i-stallet/comment-page-1/#comment-1820

2009-05-02 @ 18:04:35
Postat av: Miss Borderline

Ok, nu är tråden gammal men det var längesen jag var här inne.



Hur som. För mig ser jag ingen direkt nackdel med att det finns personer som röstar på PP pga att dom vill fildela, en röst på PP är en röst på PP oavsett orsak och därmed BRA.



Sen måste jag oxå reagera på att du så starkt vänder dig emot "gratisarbete" för vår "fattiga" kulturarbetare (för det är ju bara kulturarbetare Metallica, Gessle å andra fattiga stackare som skriker å gapar om fildelningens fördärv) när DU SJÄLV fildelar olagligt, för fan WoB DET håller inte!!! Det finns gränser för hur mkt dubbelmoral man kan ha för att sova gott om nätterna! Det är ju inte precis som om du inte har nåt annat val än att fildela! Så även om du är väl medveten om att du sitter i glashus å kastar sten så duger det inte, SLUTA FILDELA OLAGLIGT eller tig still!



Missen har talat :D

2009-05-18 @ 18:29:19
URL: http://jonna2.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback