Frugal

Dagens ord är frugal. Ett vackert ord som inte används i någon vidare utsträckning. Ja, man kan till och med säga att ordet används frugalt.

Det finns en massa sådana ord, som inte används. De bara ligger där och skräpar i ordförråden och tar ingen som helst plats. Iställer fyller vi vardagen och livet med ord som typ och kanske och jätte och "han ba". Visst inser jag att språket förändras, det är oundvikligt. Men måste det bli så torftigt som det är förnuvarande? Alla som har en smula otur i kassan på ICA blir "deprimerade" och de som missat att betala räkningarna i slutet på månaden får en "panikattack". Nog borde det finnas utrymme för ett mer nyanserat språk?

Mina barn, som jag räknar till hyggligt eller mer begåvade å tankens vägnar pratar ibland som om de vore idioter. Ändå så vet jag att det bakom de där korthuggna meningarna finns en tanke. Problemet är väl bara hur de ska få fram den där meningen utan att ha ett fungerande språk? Visserligen så tror de nog att de gör sig begripna, i alla fall bland sina fränder, men ärligt talat så vet jag inte hur en hund tolkar en annan hunds skällande? Finns det nyanser, skiftningar?

Nog om det. Nu ska jag söka min ensamma bädd och sova lite. Så kanske jag förstår mer av mänskligheten lite senare idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback