En bot mot panikångest?

När man har paniksyndrom, eller det som kallas panikångest, får man ofta försvara sig mot människor som tycker att man "ska skärpa sig". De där som har upplevt något milt obehag någon gång men drog ett djupt andetag och sedan gick vidare. De tycker att man är lat som inte tar tag i sina problem. Som om någon ärligt talat skulle välja att leva med ständiga panikattacker.

Men. Forskningen går vidare, gudskelov. Nu har man bland annat kommit på att människor med panikångest har en förändring i hjärnan som faktiskt går att se, att bevisa.
"Forskarna upptäckte att patienter med panikångest har högre koncentrationer av signalsubstanser som kallas orexiner i sin ryggmärg, än personer utan panikångest."

Helt plötsligt ser man ett ljus i tunneln. För det första att man kanske kan komma på ett bra botmedel. För de som finns är ju ärligt talat inte så att man jublar över lycka av att få dem. Men även att man kanske kan få ett slut på alla dessa påståenden om att man är karaktärslös.

En nåd att stilla bedja om.

Kontemplation

Nyårsafton 2009. För 10 år sedan vad mitt liv en katastrof. Jag hade bara börjat falla, men det visste jag inte då. Jag trodde i min enfald att jag inte kunde ramla hårdare eller längre ner. Det där oerhört viktiga tolvslaget stod jag på min moders toalett och grät bittra tårar för att jag hade slängt bort det som var viktigt i mitt liv.

Nu är livet helt annorlunda. Jag har plockat upp allt som jag i mitt vansinne har spridit omkring mig. Solen skiner och på Viskan ligger isen som ett lock över våren. Jag har det bra. Förbannat bra. Betydligt bättre än jag förtjänar. Egentligen. Förutom allt för många överviktskilo så är jag fysiskt frisk som ett lyckligt barn. Allt kaos inne i skallen har jag börjat sortera och få ordning på. Jag är inte i närheten av att förstå mig själv än, men jag är på väg att lära känna mig.

Kvällen ska jag spendera tillsammans med katten, röka en cigarr och sedan somna lycklig i mitt eget hem. Det kunde gått så mycket värre om jag inte haft människor som förlåtit mig gång på gång och gett mig alla de där chansera jag behövde för att ställa mig upp på knä och sikta mot himlen, fast den var så långt bort och så dimmig.

Jag tror jag ska dammsuga lite. Putsa borden och sedan värdigt gå in under det varma vattnet i duschen för att få bort allt lukt av rök och nederlag. En anspråkslös nyårsafton. 10 år är till ända. Nu följer 10 goda år och vad som sedan sker vet jag inget om. Men jag har bestämt mig för att inte lida mer.


Ett utbrott mitt i alla inbrott bland det som är ingrott

Jag är trött på alla låtsasrevolutionärer. De som bara låtsas för att de röstar på Såssarna men begraver sig bakom hypotekslån och ett växande berg av saker som de inte skulle sakna om de vore på en öde ö.

Jag påstår mig inte vara bättre än dem. Inte finare. Inte en elegantare människa. Men ärligt talat. Att skrika om sänkt skatt och gratis sjukvård, att tycka att föräldraledigheten skall delas lika eftersom barnen är 15 och 23 år är inte värt ett enda skvatt. Inte ens svetten som bryter fram när deklarationen skall fyllas i.

Då är det bättre med de nya blåa. De som är ärliga med att de skiter i alla andra utom sig själva. Så frun har varit hemma från jobbet mer än dig för att "ta hand om barnen"?. Kul för henne. Du har ju behövt infinna dig på kontoret varje dag. För att jaga det där som du inte kan känna smaken på men nog känner igen när det sätter sig i halsen på dig.

Troligen skulle jag med jaga. Om jag inte börjat tänka. Börjat känna efter. För vad är ett betalkort i handen när du kan få en munfull av bröst?

Så.

Sov.

Stackars förtryckta mäktiga Maud

Näe. Jag tänkte jag skulle skriva något om detta tidigare idag men orkade bara inte. Jag har fördelen av att vara född med manliga könsorgan. Ett manligt tänk må så vara. Men ärligt talat. När Maud O slår bort all kritik mot henne, i hennes roll som en av landets mäktigaste personer, med att allt hon fått skit för beror på att hon inte har en penis, blir det inte lite märkligt då?

Så i hennes (hans?) värld så kan man inte bli kritiserad som man? Men kvinnor får allt skäll?

Hon gör bort sig gång på gång men det är inte hennes fel? Det är aldrig hennes fel. Det är någon hans?

Hjälp.

Vikten av ett löfte

Ett år har snart gått. Jag har ingen som helst aning om varför vi envisas med att dela upp våra liv i sekunder, minuter, timmar, dagar, veckor, månader, år. Så förbannat dumt.

Ingen lovar att sluta röka på en onsdag i mars liksom. Nä, vi delar upp vår stackars tid på jorden i delar. Allt som vi lovar sluta med är en bit framför. Inte nu, men då. Så nu byter vi år och då jäklar i min plåtautomobil ska vi lova så vi spricker. Fulla och fula, men slipsen på sned lover vi det där guldet och de gröna skogarna.

Usch så dumt. Själv lovar jag, från och med i den här sekunden att sluta äta morrötter.

Jodu. Sån är jag.

När man faller så fryser världen

Nej. Jag är nog ingen riktig man. Jag är något mitt i mellan. Otvivelaktigt heterosexuell, men förbannat trött på att inte få gråta när jag vill eller måste. Mina axlar sitter stax under öronen för att jag är så spänd. Män ska vara spända. De ska ha enorma penisar (men vid gud, inte fööööör stora) breda axlar och ett enormt självförtroende. Aldrig rädda. Alltid beskyddande. Liten spänd röv, så spänd att du inte kan slå in ett vasstrå med en slägga ens.

Jag är inget av det där. Jag har ingen V kropp. Snarare en buteljkropp. Inget som helst självförtroende. Alltid rädd. Vill helst bli beskyddad. Mitt arsle är visserligen spänt men fullt av celluliter och slår du med en slägga kommer allt in, även underarmen. Jag önskar att jag vore ung eller rik så att jag fick ha kajal. Ingen man vill ha det. Min penis är en bit under medel. Vad nu medel är. Enorm är den då rakt inte. Inte på långa vägar.

Nä. Jag är nog ingen riktigt man. Jag är orolig, panikslagen redan innan jag vaknat. Mina lakan är svettiga och min nacke värker när jag går upp. Rädd, så rädd för att inte duga. Vän med tanken på att jag inte duger. Min sexualitet, den som brann i mig, den som förgörde mig och allt kring mig, den som gjorde att jag ramlade i alla gropar jag kunde när groparna lovade mjuka läppar och varm hud. Den är död och jag är nog ingen riktigt man.

I natt sov jag bredvid en kvinna. Mest av en tillfällighet, mest för att jag ville. Men det vanliga lockropet infann sig inte. Hon var trött, ville sova, ville läsa, satt långt från mig i soffan och vi såg en hel film som jag inte såg eftersom det enda jag kunde tänka på var att hon hela tiden drog sig undan.

Men så klart hon gjorde. Hennes val är inte mina men hade jag valt hade det inte blivit så. Men mitt kön i nönen sov. För att jag inte vågade, för att jag inte kunde, för att hon inte ville. Mätta på pizza satt vi där och tittade på tv och funderade på hur i hela fridens namn vi skulle lösa problemet att inte vara ensamma.

Morgon följer. Panik som skriker i bröstet. En fobi för att ramla ut ur lägenheten, ut genom fönster eller balkongdörr. Vi pratade. Var. Nära men ändå långt borta. Jag var i mig, hon var i sig och jag ville gärna va i henne. Men en gentleman tiger. Tiger, tiger, tiger. En Nalle Puh-tiger. En morot på tv.

Vad liten den är. På tv.

Fotbad. En oöverskattad lindring för själen.

Så mitt nyår blir ensamt. Det ska vara så. Ensamt. Med katten. Som kommer vara liten och rädd för att det smäller.

Nä. Jag är ingen man.

Kanske är jag en katt?

Från höjden

Dagen som är den allra näst sista på året. En tid för eftertanke. Eller kanske företanke? Jag vet inte. Vet gör jag sällan. Alldeles för sällan. Men jag har köpt en soffa. 650 spänn på Myrorna och jag har ingen som helst aning om hur jag ska få hem den. På lördag måste jag hämta den. Men det löser sig väl. Hoppas jag.

Sen ska jag ligga i min nygamla soffa hela våren, titta på bra filmer, fippla med gitarren, läsa, bara vara. Kela med katten, alltså petting. Känna att jag har ett hem, ett helt hem, för första gången sedan 2004. Underbart.

I vilket fulla fall ska jag nu röka en cigarett och tänka på att köpa lite mat. Ingen dum idé alls.

Inte alls.

Mitt bland alla minnen

Jag drabbades av svår nostalgi igår när jag skulle somna. Alltså allvarlig nostalgi. Jag låg och läste en alldeles utmärkt biografi om Lenon (såklart) och fann att han funderade på att skriva sina memoarer under sin sista tid i livet. Han stod på tröskeln till 40-års åldern och jag funderade på att det gör ju jag med. Jag känner ett flertal som fyllt eller fyller 40, däribland de små trollen till tvillingar som jag umgicks med när jag var liten, de fyller 40 idag. Grattis K och B!!!

Men när jag låg där så började jag fundera på vad jag kom ihåg av min egen barndom. Då för en sisådär 30-35 år sedan. Minnen vällde upp i skallen på mig. Till min stora förvåning så kommer jag ihåg mer än jag trodde. Färger, dofter, texturer, känslor, konversationer och människor.

Det är förbluffande att man kan komma ihåg så mycket från sina tidiga år när man knappt kan komma ihåg vart man lagt tändaren för bara 5 minuter sedan. Som jag låg där i min trygga sängkammare mindes jag min favoritsten vid stranden på vårt sommarboende ute i skogarna vid Tvärred. Doften av sommar och värme och trä och någon sorts olja som kom fram när man öppnade dörren till den lilla stugan som låg på vägen till stranden och där far hade alla sina fiskesaker. Den otäcka stentrappan upp till huset. Den där det kunde finnan ormar bland de staplade stenarna.

Gubbarna på tapeten i det rum som var mitt i huset. Män med höga hattar och kvinnor som cyklade på såna där cyklar med ett jättestort hjul och ett litet. Jag brukade ligga på kvällen och titta på den där tapeten innan jag somnade. Fundera på vart alla skulle.

Jag kommer ihåg hur träden slöt sig kring och över en när man gick från stranden till huset. Brunnen där min morbror brukade sänka ner sina öl i en korg och ner i det kalla vattnet djupt där nere. Hur det kändes att sitta och guppa på en lite eka i sjön.

Allt det där känns som om det skedde i går. Märkligt.

Jag tror jag ska skriva ner vad jag kommer ihåg. Inte för att det intresserar någon annan än mig själv, men för att få ordning på alla minnen.

Men inte idag. Idag ska jag in till stan för att handla lite nyårsmat tror jag. Spela gitarr. Jösses vad kul det är att spela gitarr. Fasen vet varför jag inte gjort det på flera år?

Mellan ackordbytena

Vart kom det ifrån? Det enorma städryck jag just gått igenom. Här har jag minsan städat badrummet från topp till tå. Förresten varför säger man badrum? Jag har inget badkar. Duschrummet? Klosetten? Toa? Dass? Skit samma liksom. Men rent är det i alla fall, det där rummet.

Sen fortsatte jag av bara farten och gick igenom det mesta av köket, rengjorde ugnen och fejade så att jag skrämde slag på katten. Samlat ihop alla tidningar i sovrummet, hittat mina vinterskor i den stora garderoben, rengjort datorn men tryckluft, försökt laga min trasiga mobil, spelat gitarr. En massa, massa, massa.

Men sen försökte jag sjunga. Jag har inte sjungit på lång, lång tid. Alltså, jo, jag har gått och hummat lite försiktigt. Men inte satt mig ner med gitarren och sjungit. Faen. Jag kan verkligen inte sjunga. Jag har dimmiga minnen av att jag kunde det en gång i tiden. Men hela halsen spänner sig och allt som kommer ut är i fel tonart, fel takt och nästan fel låt. Det låter för jävligt helt enkelt.

Men jag ska inte ge upp. Inte för att jag någonsin kommer vinna Idol, eller nått annat heller förresten. Kanske möjligen något förvirrat hjärta men om det vet vi intet för tillfället.

Det var samma sak när jag för första gången på några år plockade upp gitarren. Inget blev rätt. Fingrarna kunde inte sin plats. Ackorden blev skeva och konstiga och framför allt bortglömda. Ett enkelt C var en hemlighet för mig. Nu är jag snart i min gamla form igen när det gäller det där. Absolut ingen sologitarrist, men spelar bra kompgitarr. Vet min plats.

Det enda är att jag fortfarande kämpar med att komma ihåg vad de olika ackorden heter. De öppna kan jag såklart. Men allt annat är något jag hela tiden får slå upp på nätet.

Jajaa. Ska väl bi samma sak med rösten med. Kommer säkert att kunna slappna av och hitta rätt tonart. Hoppas jag.

Nä. Nu ska jag snart värma en frusen pizza och sedan kolla på tv.

Livet är fortfarande helt ok.

Mellan högtiderna

Första vardagen efter julens yra. Rätt skönt att inte vara så där tvingad att ha det mysigt och lugnt och vara otroligt förbannad lycklig. Idag är det tillåtet att vara låg eller blå eller ha ont i näsan eller oroa sig för ekonomin eller lite vad man vill. Så jag är glad och förnöjd och lycklig och mår jättebra. Fast jag har ont i axlarna och en knivsudd huvudvärk.

Sovit gott har jag. Ätit gott har jag. Kaffet smakade utmärkt, katten är kelig, det är en gammal hederlig svensk film på tv,
"Landstormens lilla Lotta" och jag skrattar gott åt de infantila skämten. De kunde göra komedier på den tiden. När jag var liten så tittade vi ofta på de där gamla filmerna. Kanske beroende på att min fader var av den äldre arten. Så jag lärde mig uppskatta dem tidigt i livet. Många ser dem som anomalier nu för tiden men jag tycker många är riktigt roliga.

Ute är det otroligt halt enligt tidningarna. Det har skett minst två olyckor i trafiken här i närheten, en med dödlig utgång. Otroligt sorgligt att människors liv ska släckas i en bil bara dagar efter den glada julen. Så jag håller mig hemma och inne i värmen. Cigaretterna är slut men jag har tobak kvar så det får bli piprökning resten av dagen.

Egentligen skulle jag in till staden för att anmäla amäla min mobil försvunnen. Men jag fann att man kan göra det över internet. Återigen detta eviga internet som, rätt använt, gör livet så mycket lättare. Man vet ju aldrig. Kanske finns det någon ärlig själ som lämnar in mobilen till polisen. Ibland kan man ju ha sådan tur.

Men för tillfället sitter jag med en helt uråldrig, minst 7-år gammal mobil och mitt gamla nummer, det som jag hade före jag skaffade min nya mobil. Men jag kom på att det faktiskt inte spelar någon roll. Huvudsaken är ju att man kan ringa med telefonen och det kan jag ju. Kanske behöver man tappa bort saker ibland för att komma på att man inte behöver dem lika mycket som man trodde?

Nä. Mörkret sänker sig över Viskafors. En vacker måne vilar på himlavalvet och snön gnistrar, röken står som plymer från husens skorstenar. En del har redan städat bort julen från sina fönster. Jag väntar allt lite med det. Man kan ju liksom inte tvinga fram våren genom att låtsas som om den redan är här. Så mina två ljusstakar frå stå kvar i fönstren och min adventsljusstake får stå kvar på sideboarden. Ett tag till.

Dags att fylla på kaffekoppen och skratta lite åt Thor Modéen och de andra som fånar sig på tv.

Det goda livet. Det goda livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gott att leva

Nä nu jäklar i min lilla jansonslåda. Nu ska här till räfst och rättarting. Jag har tagit till de stora greppen på livet minsan. Det är dags att ta tag i den här vidriga övervikten jag har för tillfället. Så jag gör som jag gjorde som så att jag anmälde mig till Viktklubben.se. Dyrt blev det men det får bli min julklappt till mig själv. Soffa kan jag allt vänta på några månader till.

Jag hade ju samma problem för en sisådär 10 år sedan. Då funkade Viktklubben bra. Sen ballade ju allt ur när jag brakade ihop, jag gjorde ett mycket, mycket halfhjärtat försök igen några år senare men det var väl dödsdömt från början.

Men nu när jag mår hyggligt igen så känns det som att jag har ägnat själen all tid och det kanske är dags för kroppen nu. Så att gå ner en 30 kilo borde inte vara så svårt. Jag har ju gått ner 10 kilo redan sedan förra julen men nu ska jag banne mig inte tappa gnistan.

Förövrigt är det gott att vara hemma igen. Katt, gitarr och jag mår utmärkt och i kväll ska jag sova gott i min egna säng.

Livet är inte alls dumt. Inte alls dumt.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Bara en summering av dagen. Inget mer.

Så var annandagen över med alldeles snart. Nu ser vi fram mot nyår och det är dags att vända blad i livets kalender. Själv ska jag inte göra något alls. Bara vara hemma, ta en cigarr och dricka något gott.

Idag har jag inte fått speciellt mycket gjort. Mest tittat på tv, vila, pratat lite med äldsta sonen som var här och plockade upp sin gitarr som han lämnade här igår. Jag måste säga att jag mår vansinnigt bra just nu. Julen blev ungefär som jag önskade. Förutom magknipet då. Men det gick ju över så det har jag ju snart glömt. Men att få umgås med mina barn så länge igår var helt fantastiskt.

Förr om åren brukade vi dela upp julafton så att barnen var halva dagen hos sina mödrar och andra halvan med mig. Men det har varit så stressigt, för alla tror jag. Så det kändes extra skönt att kunna vara tillsammans lite längre genom att vi flyttade hela julfirandet till juldagen istället. Lite mer tid att hitta varandra.

För det är så nu för tiden. Jag och min äldsta son pratade om det där lite igår. Om hur alla har glidit ifrån varandra lite. En del beror ju på att ungarna börjar bli stora nu. De sover inte längre i pyjamas liksom. Men en hel del beror ju på mina ångest och depressionsproblem plus drickandet. Det är sorgligt men sant. Så nu för tiden så hittar vi inte fram till varandra direkt som vi gjorde för en 5 år sedan. Men till slut så finner vi den gemensamma nämnaren och då blir allt mycket lättare.

Så jag hoppas att mina barn vill besöka mig lite oftare än vad som har varit fallet. Och att jag orkar hålla uppe kontakten utan att isolera mig igen.

Ja det är mycket att tänka på. Så jag ser fram mot just framtiden. Det kan bli riktigt riktigt bra det här.

Däremot funderar jag på att skrota WoB. Den där delen av mig som när han framträder så ofta är sur och tvär och en obotlig besserwisser. Den delen finns ju i mig. Men det kanske är dags att låta hela det som är jag ta över bloggen? Jag vet inte.

Fast det är ju det som är förunderligt med livet. Man vet så förannat lite att varje steg, varje andetag, varje sekund är ett äventyr som kan innebära stora förändringar i livet.

Så fantastiskt.

Men lite godis slinker alltid ner

Juldagen höll allt på att bli en katastrof. Jag vaknade av att jag mådde otroligt illa och magen gick i gång som en utombordare. Det gick rätt snabbt upp för mig att man nog ska ställa in maten mellan tagingarna. Det kan lätt bli lite körigt i magsystemet.

Så när mina barn kom var jag lite vackert vit i ansiktet och sprang mellan vardagsrummet och klosetten medan barnen blev allt längre i ansiktena och en tyst och dov stäming spred sig. När sedan jag och yngsta sonen skulle bege oss till affären för att köpa lite godis så stod det fel öppetider på närmaste affären när vi kollade upp det på nätet. Så det blev bussen till knalleland och vi som bara skulle vara borta några minuter försvann från familjens radar i en timma eller mer.

Men sen ordnade det hela upp sig allt som kvällen gick. Kvällen slutade med att jag och äldsta sonen satt och snattrade om politik, humor, krig, musik och klädsmak till sent på natten.

Så nu är jag på ett riktig gott humör, men förbaskat trött. Väldigt trött. Dessutom är jag rätt så rejält hungrig men jag vågar inte riktig ta chansen att äta allt för mycket. Magen ska man vara rädd om :-)

När timmarna har fallit och jag ställt mig upp

Jag är nog inte mycket för det där med jul tror jag. Fast jag alltid inbillat mig att jag älskar högtiden. Men idag har jag inte gjort något juligt alls. Förutom att äta en massa mat, men det kan man ju göra andra dagar med. Men så kommer vi till det där med tv. Göta kanal, med alla gamla fina skådespelare, Grisswalds julfirande. Underbart. Helt klart underbart.

Det är när man tänker på det där som man (jag) kommer på att julfirandet har blivit något helt annat än det var. En gång, för tusen år sedan, firade man midvinterblot. Sen kom jeppen Jesus in i bilden och då firade vi hans födelse. Nu är det "barnens högtid". Ingen vet nog hur det gick till. Men så blev det. De vuxna dricker glögg, snaps, äter kött och fisk. Barnen sitter med sina julklappar och är nöjda med det. I flera minuter. Vi byter saker med varandra. Massa saker. En pepparkvarn mot ett iPod. Ett presentkort mot två.

Så jag är nog rätt nöjd med att inte göra något annat än titta på tv, röka och veta att livet kan ta slut varje sekund. Chevy Chase gör mig glad, men jag saknar "Vilket underbart liv" fast jag har för mig att jag köpt den på dvd så det kanske kan kvitta.

Julafton är över och har gått över till juldagen. Då alla kan andas ut och faktiskt må sådär bra som man förväntas göra redan på julafton. Så jag ska bädda soffan hos kära mor, lägga mig och titta på tv hela natten. Må bra. I morgon kommer mina barn och då ska vi umgås. Ett bortglömt ord. Vi ska umgås och jag ska njuta varje sekund över de där underbara människorna som jag har en liten del i att vara början på. De sover inte längre i pyjamas, de åker inte längre pulka. Men jag älskar dem.

Så återigen. God jul och kanske syns vi någon gång.

Bara måste

Nä, att vara tyst ligger inte för mig. Låt mig skälla lite på dig, regeringen, alla andra som jag kan tänka på. Nä, skoja bara. Inte på julafton. Jag sitter och gav upp tanken på att inte titta på Kalle Anka. Hur ska man göra liksom för att inte titta? Så nu är det Ferdinand. Inte för att jag tittar, men jag lyssnar. Tanken är att ta sista bussen till kära mor, äta lite, kanske titta lite på tv. Karl-Bertil får man ju inte missa. PÅ riktigt. Ett julprogram som faktiskt handlar om julen. Det ser man inte så ofta.

Nä. Uscha. Vad håller jag på med? Blogga om något helt meningslöst på själva julafton?

Tyst mina fingrar så får ni socker.

Jod gul

Jaha. Julafton och alla är glada. Det är dags att lägga ifrån sig det bittra, sura, arga. Jag tror att jag kan fixa det. För några dagar. Inte för att jag är säker, men nog borde det gå?

Så från min lilla lägenhet önskar jag alla en god jul. På riktigt. Utan att mena något annat än det jag skriver. Umgås, ät, drick, men inte alkohol, titta på valfri anka på tv. Men återigen. Glöm inte att älska. Så mycket du bara kan och orkar och helt lite mer. För det är viktigt det där. Att bry sig och älska. Att vara närvarande. Att leva. Nån dag tar allt det där slut och då är chansen borta.

Le. Även fast du kanske inte vågar.

Och du. Sitt inte här och glo på nätet och en vansinig mans raljerande. Vakna upp en smula.

God Jul!!!!!!!!!

Innan (h)julen

Jag vill så gärna tycka om dig. Älska dig. Men det går inte. För du är en idiot. Ett svin. Nått jag spottar på. Kräks för. Dra åt helvete.


Men jag älskar dig.

Jag låter dagen, kanske året avslutas. Men den allra bästa låt jag vet. Den enda som förklarar vad jag är. Hur du borde se mig. Hur jag önskar du skulle se mig.Vi slår oss alla för bröstet., Sexy Sadie

Personligt ansvar är ordet för året. Så vad är problemet? Alla dessa som snattrar om att andra borde ta personligt ansvara ta inget. De skyller på någon annan. Helst regeringen. Inte ens den som är nu utan de som var för 3 år sedan. "Folk borde ta sitt ansvar" säger de medan de sitter i sin folkhemsvilla och jäser med sina folkhemspengar.

Men. Jobba svart då. Skit i din nästa, för den tror du ju inte finns ändå. Gnid arslet mot mammons gud och gnid in kuken med det gula vackra. Håll käft, tig still och sluta gnälla över att du fick en utbildning, med fri skolmat. Att du kunde gå på högskola och ta mininimala lån. Att din anställning kom av sig självt. Skäll, släll och låt ditt barn ligga på samhällets gratis avgiftning. Flytta till ett av de där länderna du prisar och betala priset.

Men du har inte råd?

Tig.

Jesus är död. Död, död, död och påsken är....

Jag har varit i staden av alla städer. Funderar på att utvandra. Bara för att jhävlas. Mot någon. Oklart vem.

Vi firar en arabs födelse, eller om du inte vill det så en jude. Men då var det lite samma sak. Det är det inte nu. Så av någon oklar anledning så köper vi sönder vår ekonomi för att vi tror att en pojke blev född för 2000 år sedan och att hans mamma var oskuld och hans pappa... gud? O ja. Så klart. Jösses. Det är ju det som Tiger Woods skulle sagt till Elin. "Det var inte jag, det var gud". JA HERREJE.

Så vi handlar, äter, dricker, slår och är svin under några dagar för att fira en man som hyllade asketismen? Typ, inte äta, inte handla, inte knylla, inte supa? Jodå.

Äsch. Folk, jo du, är ta mig faen idioooooooter.

På bussen satt det idioter och pratade om datorer. NEJ, det heter inte data, det heter dator. Data är fakta. Idiot igen. De snattrade om att virusprogrammet bråkade och svaret var, från den i gruppen som visste nått, att man ska avinstallera virusprogrammet. Idioter. Som att se genom en glaslök. Som att lyssna till en seg jättedeg som pratar fast den inte kan. Jöässes.

Staden var trög. Lite bakslagen. Jag vandrade. Letade efter nått som kunde ge mig tillbaka livet. Inget fann jag.

Folk, ja du, är idoter.

För att vara så kyrkliga som vi låtsas vara så är vi rätt sällan i kyrkan?

Jag är aldrig där.

SÅ har jag det sagt.

Resten är upp till dig. Leva ärligt eller i en lögn?

Arbeit mach frei

Jag sitter och läser tidningen. Gårdagens tidning. Varför jag inte läste den i går är ett mysterium för mig men så är fallet. En fullständig kannonand av insändare represtenterar den sittande maktens åsikter och sablar ner den förras dito. Väl så kan man tycka. Det har varit åt helvete för mycket vänsterprat medan Reinfeldt har lekt statschef över Europa. Allt som är för mycket skämmer brygden liksom.

Men nu så sitter då jag, här i Viskafors, en av alla dessa som går under benämningen "förtidspensionerade" fast jag bara är långtidssjukskriven och faktiskt en smula krasslig. Alla använder statistik utifrån sin egna paradigm. Så jag läser att en långvarig sjukskrivning gör "tröskeln" in tillbaka till arbetslivet högre.

Jo. Men det kan inte vara så att en långvarig sjukskrivning betyder att man är långvarigt sjuk och kanske inte kan jobba även på längre tid? Att problemet är sjukdomen och inte sjukskrivningen?

Jag vet inte. Jag vet oftast inget alls. Men jag tycker en massa. Det är min rättighet i en demokrati. Så även om folket har valt, även om folket kanske inte riktigt visste vad de valde, så tycker jag att folk är dumma i huvudet. Jo, jag får tycka så. I en demokrati. En sån massa knytna händer som halkat ur byxfickorna och nog kan man höra dem skära genom luften när dess ägare tyst skäller på alla de som inte orkar.

Min tanke är att visst. Det är helt klart att en del har bluffat. Så klart. Så kommer det alltid att vara, oavsett regler. Men vi har nog glömt varför de där reglerna kom till. Människor har sett serien raskens på tv, de har kanske läst Fogelströms underbara Stockholmssvit, men de har banne mig inte känns efter hur det skulle vara att gå till ett arbete när man lider av sjukdom som är lite värre än en förkylning.

De har stulit skylten som satt på ett arbetsläger. Arbeit mach frei. Nu har de hittat den igen.

Kanske över regeringkansliet?

Liket luktar

Grannen griljerar skinka. Det luktar jul. Så märkligt att lukten av död gris som nästan brinner ska framkalla sådana känslor av godhet. Skumt.


Vit och töntig

Nä. Nu får jag liva upp mig själv lite. Så det blir lite skumma Al och en stunds måbra. Så jäkla kuligt och skojsigt. Jag gillar att ha skoj. Helst.


Tankar om tankar

I morgon är snart julafton redan gången. Det är mörkt ute och svart i människors själ. Så känns det lite i alla fall från min horrisont där jag sitter i Viskafors och funderar på hur i hela fridens namn jag hamnade här. Mitt kök är mitt, bara mitt. Men för två år sedan visste jag inte ens om att det fanns. Märkligt. Livet har en tendens att bolla runt en medan man själv inbillar sig att man har någon som helst kontroll på sakers tillstånd.

Jag borde gjort så mycket idag. Så otroligt mycket. Har inte gjort något alls. Julafton känns som om den vore tusen mil härifrån men är tydligen i morgon? Jaha.

Då ska vi alla titta på Kalle Anka. En tradition som givetvis är på utdöende. För vem tittar egentligen? Det är ju itne som när jag var liten och den enda tecknade underhållningen man fick under året var på jualfton. Nu sänds det tecknat varje dag på tv och ungarna bryr sig inte ett skit om en Anka som pladdrar i en djungel. Vi som är vuxna "måste titta" men ser inget. Så någon gång kommer någon att vilja starta en ny tradition och kommer så att göra. Men i morgon sänds det. Ännu en förbannad gång.

Själv ska jag tända en cigarr, slå mig ner, inte framför tvn utan men en bra bok. Läsa och kanske sippa på en saftglögg. Låta tiden gå och veta att det snart är ett nytt år. Som om skiftet mellan två av människan påkomna datum skulle spela någon roll.

Jag är lite säkrare i dag än jag var förra året på vad som är viktigt. Musik. Litteratur. Konst. Känslan av ett kvinnobröst i handen. Doften av nybryggt kaffe. En katt som spinner. Ljus som faller in genom ett fönster när man vaknar. För varje dag vet jag lite mer. Glömmer desto mer. Början är varje sekund som strax faller.

Så jag ska väl ta en kopp kaffe. Röka en cigarett. Fundera på att sluta röka. Tänka på att tänka. Ta på mig kläder och kanske ta bussen in till stan för att leva en smula.

Så får det bli.

Dan före dan säger de

Nä. Det räcker nu. För gott. Vägs ände och allt det där. Trött. Vill sova. Lite nere. Rätt mycket nere. Men inte mer än att jag kan plocka upp mig själv igen.

Katten äter räkor. Jag matar mig själv med cigaretter. Kaffe. Vatten, mer vatten, mycket mer vatten. Cigg, kaffe, vatten. Men hon tuggar räkor. Dagen före julafton. Vem faen kom på ordet jul? Som i hjul? "Jag ska bara gå ut och jula lite"?

Fick ett brev. Ett tungt med frimärke och mitt namn på. Från fogden. Så man sätter sig och läser och upptäcker att de beräknar min inkomst på 5000 mer än jag har. Inte undra på att de drar så mycket. Sur. Tvär.

Sovit på hård säng. Kallt är det med.

Julafton i morgon säger du?

Jaha.Seg deg

Tusan vad jag är seg på att starta upp. Få fart. Jag måste vara världens sämsta på den sporten. Medan alla andra redan har ätit fukost, lunch och tagit ett mellanmål så har jag inte ens kommit ur sängen. När jag väl gjort det så såsar jag omkring helt planslöst genom lägenheten. Snattrar med någon på nätet när jag borde dricka kaffe, sitter och glor på snön som faller ner när jag borde vara i duschen. Buss efter buss går men jag sitter kvar.

Så mitt nyårslöfte för nästa år är att halvera snittiden på mitt uppvaknande. Så nästa år ska det bara ta 3 timmar för mig att vakna. De flesta dagarna. De som börjar på t. Som är i en månad som är jämn ett år som är ojämt och jag själv står tryggt. Har sovit gott. Inte är bakis. Hmm, det blir inte många dagar kvar. Men de dagarna, ja jäklar vilken fart jag ska ha.

Men efter att jag väl fått fart på arslet så brukar det gå fort. För fort. Säger flickorna.

Men än är det 2009 och jag funderar på vart jag var för 10 år sedan och det är ett bitterljuvt minne. Det var då jag hade allt man kan önska sig, min stjärna var på uppstigande. Så klart var jag tvungen att sikta noga, skjuta hårt och plocka ner mig själv från den där himlen, rakt ner i en spiral som gjorde mig själv allt olyckligare och elakare.

Men det var då. Nu stiger jag allt mer, är en gnutta snällare för varje dag och har sålt geväret. Så det är inget att gnälla över.

Hmm. Dags att sätta fart.

Döm själv

Jag föredrar att vara i mitten. När jag vill. Annars står jag helst bredvid. Inte vid sidan, inte bakom, absolut inte framför. Aldrig framför. Men helst mitt i. Som fettklumpen i en bit malet kött. Mitt i smeten.

Antingen ska det vara så.

Eller så är något väldigt fel.
RIP

Brittany Murphy är död och jag undrar fortfarande varför vi alla tror att pengar och framgång ska göra oss lyckliga.

Så förbannat sorgligt.

Outhärdligt sorgligt.

Förnedringstv

Jag tänkte jag skulle ägna en stund åt att titta på Robinson på tv. Bara för att jag var en smula nyfiken. Dum idé.

Det första jag hörde var en allvarlig man som förklarade att en av de andra deltagarna "har ett alldeles för stort hjärta" och att personen i fråga "släppte in folk för lätt".

Jaha. Så det är det som vi vuxna vill lära våra barn och de ungdomar som vi fostrar? Att det är dumt att bry sig om andra. Att det gäller att hålla människor ifrån sig.

Sen undrar vi varför de ställer till ett elände i skolan och på kvällarna och lediga dagar? Vad är det vi inte förstår? Att barnen är uppväxta med tanken på att man ska vara "ärlig", alltså berätta för andra vilka idioter de är? Inte att vara ärlig ibland kan vara nått man håller för sig själv för att inte såra andra.  Eller att det gäller att alltid vara kall och okänslig? Att empati inte har plats i det här samhället?

Visst. Det är en tävling. Men när det gäller tävlingar inom idrotten pratar man fortfarande om sportsmanship. Detta är är bara en tävling i att lyckas förnedra så många som möjligt. Att vara den som är starkast, inte kroppsligt utan mentalt. Att mental styrka betyder okänslighet.

Man minns de där krigsrubrikerna som var när Robinson visades första gången på tv, för hundra år sedan. Om att det var "förnedringstv" och allt vad det var. Nu tycker ingen det längre. Unga människor knullar på tv, lika lätt om om de åt kålsoppa. De sablar ner varandra, fryser ut varandra. Återigen, förnedrar varandra.

Men. Det är ju bra tv.

Så när din unge kommer hem med polisen efter att har trakasserat någon. Bli inte förvånad. Det är vi alla som har lärt barnet att så ska man göra för att passa in, för att vara någon. Hur ska vi förhindra mobbing i skolan när ungarna tittar på tv och förstår att det är så man ska vara?

Men. Som sagt. Det blir bra tv.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Som en passus mellan allt som händer och icke sker

Mörkret, det fula, faller. Det faller som en bila över min nacke och letar in sig innanför min hud. Men jag tänder ljus och håller eggen från mig genom att sjunga. Mumlande ord, skalor som är dumma och lena. Jag plockar upp en av gitarrerna och spelar E, G#m,Gm,F#m, B7. Bara för att ha något att göra.

Men nog borde man kunna göra något annat, tänker jag.

Nog borde man kunna göra något kul, fortsätter jag tankebanan.

Men vad, frågar jag mig vidare?

Vad?

Så jag ställer ifrån mig gitarren i sitt ställ och lurar på att byta till en akustisk. Eller att äntligen ta tag i den där mandolinen jag har stående. Eller balalajkan.

Vart är mitt munspel?

Äh. Jag tar en kopp kaffe till.

Ett ögonblick av vansinne

Ibland slår man sig själv med häpnad. Kanske bara för att liva upp tristessen i en decemberlördag, vad vet jag? Så var i alla fall fallet när jag till min egna stora förvåning lade in en snus på fel sida läppen. Hur det gick till vet jag inte. Kanske var jag förvirrad och dement eller nått. Men faktum är att jag fann mig själv med en snus under vänstra sidan av överläppen.

Så där bara.

Det tog nog en millisekund innan jag fattade att något i livet hade gått vansinnigt snett. Under den följande millisekunden undrade jag febrilt vad tusan som var fel. Sen slog det mig. En snus på vänstra sidan! Vad tänkte jag egentligen?

Där ser man vanans goda makt över människosjälen. Alla gånger jag lägger in en snus och det sker ofta, så hamnar den på höger sida. Höger som i hälsahanden. Där ligger den gott i sin lilla vilohåla tills jag medelst tungspetsen puffar över den på vänster sida för att sedan återpuffa den till originalläget.

Men nu satt jag där. Men en ny snus på vänster sida och det kändes lite som om det skulle växt ut en tredje arm. I ansiktet.

Men nu har jag skuffat över den på sin rätta plats och jag låtsas att den alltid varit där. Om ett tag kan den gott få komma över till vänster sida. Ungefär som när man vänder kudden för att få vila på den svala sidan. Men inte än. Inte med en gång.

Sånt kan jag klara mig utan. Mitt liv är tillräckligt komplicerat ändå.

*Vänster sida. Hrmph!*

Inte ensam om att vara ensam

 

 

Obviously Five Believers

Early in the mornin'
Early in the mornin'
I'm callin' you to
I'm callin' you to
Please come home
Yes, I guess I could make it without you
If I just didn't feel so all alone

Don't let me down
Don't let me down
I won't let you down
I won't let you down
No I won't
You know I can if you can, honey
But, honey, please don't

I got my black dog barkin'
Black dog barkin'
Yes it is now
Yes it is now
Outside my yard
Yes, I could tell you what he means
If I just didn't have to try so hard

Your mama's workin'
Your mama's moanin'
She's cryin' you know
She's tryin' you know
You better go now
Well, I'd tell you what she wants
But I just don't know how

Fifteen jugglers
Fifteen jugglers
Five believers
Five believers
All dressed like men
Tell yo' mama not to worry because
They're just my friends

Early in the mornin'
Early in the mornin'
I'm callin' you to
I'm callin' you to
Please come home
Yes, I could make it without you
If I just didn't feel so all alone

Kovändning

Nämen? Vips så blev det en sån dag. Lite trist och hjärtbankande. Det börjar mörkna ute och jag kommer på mig själv med att önska att jag sov igen. Det verkar som om de dagarna ligger och lurar i den mentala vassen och helt plötsligt skuttar fram för att sluka all livsglädje jag har.

Nä, nu menar jag inte att jag är sådär vansinnigt deprimerad eller något liknande. Men allt ter sig en smula tråkigt liksom. Vad ska man göra en dag när man är löjligt ensam och fånigt trött? Jag sätter mig och väntar på att det flyger in en stekt sparv i munnen men hur jag än gapar så flyger det inte ens in en liten fluga. Flugor sover den här tiden på året. Eller vad de nu gör?

Slutsatsen inför fortsättningen är att jag själv är tvungen att göra något för att det ska bli lite roligare att vara mig en sån här stund på jorden. Jag som inte orkar något.

Nä. Vad jag än tycker om sakernas tillstånd så får jag väl ta mig i den obefintliga kragen och skoja till det lite. Kanske dansa naken till en yster polka? Låter lite roligt i alla fall.

Hm. Bäst att dra ner persiennerna tror jag.

Ännu en dag i paradiset

Man sover väldigt gott när man är väldig trött. Så jag har sovit som ett barn som somnar efter en yster födelsedag. Katten, Chips, har legat bredvid och vaktat mig så att jag inte skulle stiga upp och göra några dumheter. Bäst så tror jag att både hon och jag själv tycker.

Så när jag väl ramlad ur sängen så var jag trött, glad och sugen på oceaner av kaffe. Nu har jag tillfredställt det behovet och funderar på vad jag ska fylla dagen med. Tanken var ju att jag skulle in till la stada för att handla lite och allmänt spankulera omkring men av det blir det intet tror jag. Orkar inte liksom.

Men till affären ska jag allt ta mig. Tror jag. För att handla lite att äta och samtidigt få en promenad i vinterlandskapet. Himlen är så där blågrå som den bara kan vara på vintern, snön ligger i ett tunt täcke och luften är klar och hög. Så en lite promenix är nog ingen dum idé alls tror jag.

I tidningarna kan man läsa krigsrubriker om att SAAB läggs ner och jag måste erkänna att jag får ett stygn av dåligt samvete som mår bra en dag när så många är så obotligt ledsena och oroliga för sin framtid. Det är nog lite större än vi tror det där med att ett bilföretag går ur tiden. Det enda jag kan tänka mig som kan vara en tröst är att liknande har hänt tidigare och att det har ordnat sig med tiden. Tänk bara tekokrisen som det fortfarande pratas om här i sjuhäradsbygden.

Men samtidigt ska man komma ihåg att för alla ordnar det sig inte. Det gör faktiskt inte det för alla. Det finns de som inte är välkomna på arbetsmarknaden för att de är för gamla eller för outbildade. De går en grym framtid tillmötes. En fattig, grym framtid.

När jag var 21 lades gummifabriken jag arbetade på ner. Själv så brukar jag säga att det var en evinnerlig tur så att jag kom därfrån och hamnade lite mer rätt i livet. Men det var för mig det. Jag var ung och hade läshuvud. Men alla var inte unga och alla hade inte läshuvud. För dem betydde den där nedläggningen att de hade jobbat den sista dagen i sina liv.

Så jag sitter och funderar på vilket elände det är att SAAB läggs ner. För en del kommer det betyda något bra, till sist. Men för en del är det en stor, närmast ofattbar, katastrof.

Inte en vacker historia så här några dagar före jul. Inte vacker alls.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Musik att drömma sött till

Jag har totalknarkat ner mig i julsånger i år. Ju mer desto bättre liksom.

Så här ser spellistan i WinAmp ut än så länge.

1. Elvis Presley - Santa Clause Is Back In Town (2:22)
2. Elvis Presley - White Christmas (2:44)
3. Elvis Presley - Here Comes Santa Clause (1:55)
4. Elvis Presley - I'll Be Home For Christmas (1:55)
5. Elvis Presley - Blue Christmas (2:08)
6. Elvis Presley - Santa Bring My Baby Back (To Me) (1:53)
7. 07 - Oh Little Town Of Bethlehem.1
8. 08 - Silent Night.1
9. Elvis Presley - (There'll Be) Peace In The Valley (For Me) (3:22)
10. Elvis Presley - I Believe (2:04)
11. Elvis Presley - Take My Hand, Preciouse Lord (3:18)
12. Elvis Presley - It Is No Secret (What God Can Do) (3:58)
13. Elvis Presley - Santa Bring My Baby Back To Me (1:53)
14. Bing Crosby - White Christmas (3:03)
15. Nat King Cole - The Christmas song (merry Chri (3:10)
16. Harry Belafonte - Mary's boy child (4:17)
17. Frank Sinatra - Christmas dreaming (2:56)
18. John Lennon & Yoko Ono - the Plastic Ono Band - Happy Xmas (War Is Over) (3:32)
19. Adolphson & Falk - Mer Jul (3:54)
20. Just D - Juligen (2:47)
21. Bing Crosby & David Bowie - Peace on Earth-little Drummer Boy (2:36)
22. Chris Rea - Driving Home For Christmas (3:58)
23. The Pogues Feat Kristy Maccoll - Fairytaile of New Yourk (4:31)
24. Mel & Kim - Rocking Around the Christmas Tree (3:32)
25. Josè Feliciano - Feliz Navidad (3:01)
26. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - I've Got My Love To Keep Me Warm - Dean Martin (2:43)
27. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Mistletoe And Holly - Frank Sinatra (2:17)
28. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Christmas Time All Over The World - Sammy Davis, Jr. (2:32)
29. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - The First Nöel - Frank Sinatra (2:43)
30. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Baby, It's Cold Outside - Dean Martin (2:23)
31. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - I Believe - Frank Sinatra (2:31)
32. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Silver Bells - Dean Martin (2:29)
33. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - The Christmas Song - Sammy Davis, Jr. (3:23)
34. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Hark! The Herald Angels Sing - Frank Sinatra (2:23)
35. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Rudolph, The Red-Nosed Reindeer - Dean Martin (2:16)
36. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - The Christmas Waltz - Frank Sinatra (3:00)
37. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! - Dean Martin (1:58)
38. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Have Yourself A Merry Little Christmas - Frank Sinatra (3:29)
39. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Peace On Earth / Silent Night - Dean Martin (3:32)
40. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Jingle Bells - Sammy Davis, Jr. (2:17)
41. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - White Christmas (Reprise) - Dean Martin (2:31)
42. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - It Come Upon A Midnight Clear - Frank Sinatra (2:51)
43. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Winter Wonderland - Dean Martin (2:12)
44. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - I'll Be Home For Christmas (If Only In My Dreams) - Frank Sinatra (3:15)
45. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - A Marshmallow World (Live) - Dean Martin, Frank Sinatra (2:19)
46. Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis, Jr. - Auld Lang Syne (Live) - Dean Martin, Frank Sinatra (2:11)
47. Dean Martin - I've Got My Love to Keep me Warm (2:41)
48. Dean Martin - Walking In A Winter Wonderland (1:53)
49. 03 Dean Martin - A Winter Romance
50. 04 Dean Martin - Canadian Sunset
51. Dean Martin - June In January (2:45)
52. Dean Martin - Baby It's Cold Outside (2:19)
53. Dean Martin - Out In The Cold Again (3:34)
54. Dean Martin - White Christmas (2:28)
55. Dean Martin - Rudolph The Red-Nosed Reindeer (2:14)
56. Dean Martin - The Things We Did Last Summer (3:38)
57. 11 Dean Martin - It Won't Cool Off
58. Dean Martin - Let it snow (1:53)
59. 13 Dean Martin - Christmas Blues
60. Dean Martin - A Marshmallow World
61. Dean Martin - A Winter Romance
62. Dean Martin - Baby It's Cold Outside (2:21)
63. Dean Martin - Blue Christmas (2:16)
64. Dean Martin - I'll Be Home For Christmas (2:31)
65. Dean Martin - I've Got My Love To Keep Me Wa (2:41)
66. Dean Martin - Jingle Bells (2:20)
67. Dean Martin - Let It Snow Let It Snow Let (2)
68. Dean Martin - Let It Snow! Let It Snow! Let (1:55)
69. Dean Martin - Rudolph The Red-Nose Reindeer
70. Dean Martin - Silent Night
71. Dean Martin - Silver Bells (2:25)
72. Dean Martin - The Christmas Blues (2:52)
73. Dean Martin - White Christmas (2:50)
74. Dean Martin - White Christmas (2:28)
75. Dean Martin - Winter Wonderland (1:52)
76. Dean Martin - Winter Wonderland (2:10)
77. Frank Sinatra - Jingle Bells (2:03)
78. Frank Sinatra - The Christmas Song (3:29)
79. Frank Sinatra - Mistletoe and Holly (2:20)
80. Frank Sinatra - I'll Be Home for Christmas (3:13)
81. Frank Sinatra - The Christmas Waltz (3:04)
82. Frank Sinatra - Have Yourself a Merry Little Christmas (3:30)
83. Frank Sinatra - The First Noel (2:45)
84. 08 - Hark! The Herald Angels Sing
85. 09 - O Little Town of Bethlehem
86. Frank Sinatra - 10 - Adeste Fideles (2:35)
87. Frank Sinatra - 11 - It Came Upon A Midnight Clear (2:53)
88. Frank Sinatra - 12 - Silent Night (2:30)
89. Frank Sinatra - 13 - White Christmas (2:37)
90. Frank Sinatra - 14 - The Christmas Waltz (3:05)


Underbar är julen!!

Efter att Godott gått

Då har ännu en dag gått förbi och vidare. Jag har varit ute i vintersverige och njöt av kylan, den klara himlen, den gnistrande snön och knarret under skorna när jag gick på nysandad trottoar. Efter att ha varit i affären och tillbaka så gjorde jag lite mat. Enkelt och lätt men ack så gott. Potatis, gräddsås och fläskkottletter som fått eftersteka med wokgrönsaker. Att äta är en njutning när man levt på allmosor och pasta i några veckor.

Så nu är jag trött, mätt, nöjd och ska lägga mig för att sova gott så gott. I morgon ska jag in till stan för att hälsa på kära mor, kika på julklappar och handla lite mer mat. Troligen slinker jag in på myrorna med för att se om de har någon "nästangratis-soffa". Hur jag ska få hem en sådan har jag inte ens börjat fundera på att kanske lösa. Men det ger sig kan jag tro.

Så jag bjuder adjö för den här dagen och återkommer i morgon med mer strunt.

En förvirrad minister

Det känns inget vidare att läsa i dagens aviser. SAAB läggs ner. Jag måste erkänna att jag inte blir särskilt förvånad. Tyvärr blir jag inte det. Maud däremot säger sig vara förvånad. Jaha? Över vad? Att det som man pratat om i ett år slutligen sker?

Jag vill börja med att säga att jag inte heller riktigt ser hur några stödmiljarder eller millioner skulle ändrat på det hela. Återigen, tyvärr. Man hade nog bara skjutit upp det som sker nu. Men vad vet jag? Ekonomi och jag går liksom inte ihop, som säkert den uppmärksamma läsaren redan förstått. Men ändå.

Vad är hon förvånad över? För visst börjar man tro att hon dragit en vals hela tiden? Alltså, varit så säker på att allt skulle ordna sig att hon helt kallt har bluffat sig igenom processen. När det nu visar sig att det gick som alla sagt att det skulle gå blir alltså människan förvånad? Inkompetent? Igen!

Bankerna fick pengar utan större problem. Fast de led av samma sjuka. Maud har upprepat gång på gång att staten inte ska ägna sig åt att bygga bilar, att staten inte kan det där och att företaget inte varit kapabla att sälja bilar så varför skulle staten vara duktigare på det än SAAB. Sant. Helt sant.

Men staten kan visst leka bank. Staten är tydligen duktigare på att driva bankaffärer än de stora bankerna. Märkligt. Jättekonstigt.

Själv har jag konstruerat ett försvar för att inte staten har gått in med stödmiljnått. Företaget var dödsdömt från början av hela den här sörjan. Enkelt och lättvindigt säger jag detta. Trots att min senaste bil jag ägde var en SAAB.

Men som sagt. Maud är förvånad. Undrar om hon blir förvånad när det blir julafton i år. Igen liksom. Det var ju jul förra året?


Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

När dimmorna faller

Har nyss vaknat. Efter några dygns totalt raseri mot min egna själ och allt det som jag försökt bygga upp under det senaste året så kunde jag äntligen sova. Sova efter att ha legat med dunkande hjärta och flimmrande bilder framför ögonen. Så dumt, så onödigt. Så kul det var ett tag. Kul som i frånvaro av känslor. Men de försvinner ju inte. De bara ställer sig på kö och bankar på dörren när de tycker att de stått där ute i kylan för länge.

Så lägger vi den historien till handligarna. Det kanske låter lättvindigt och det kanske det är. Men jag har lärt mig att jag inte längre har något att lära från alla de där fallen. Det jag måste lära mig nu är att inte falla från början. Jag vet varför jag faller, jag vet att det gör ont och jag vet hur jag ska resa mig igen. Dags att öva balansen?

Men det är gott att vakna och vara trött. Att längta efter kaffe och en cigarett. Men jag drömde så förbannat konstigt. Då innan jag vaknade och längtade. Jag bodde äntligen i det där vita huset på kullen. Det som jag drömmer om lite titt som tätt. Det huset där jag sprang omkring i som barn. Ektrappan. Den enorma öppna spisen. Alla tusen olika rum.

Men den som bodde där var inte jag. Det var någon med oanade krafter. Någon med en familj, en katt och en hund. Goda, för att inte tala snuskiga inkomster. Jag var en hjälte. Ända tills jag skulle ställa klockradion och inte visste hur det skulle gå till. Bokstäver som ändrade plats. Knappar som flöt omkring på den svarta plastradion.

Någonstans där vaknade jag. Lika ensam, lika fattig som vanligt. Men i vakna livet så vet jag hur jag ska ställa in tiden. Gott så.

Så nu sitter jag här igen då. Återigen. Funderar på att ta mig ut i allt det som kallas omvärlden för att köpa kattmat och cigg och julmust. Klurar på vad i hela fridens namn jag ska köpa för julklappar och hur det ska gå till. Men allt är helt ok.

Helt ok för att vara december. Helt ok för att vara mitt liv. Helt ok, för en som nyss har rest sig upp.

Helt ok.

Inte en till

Nå.

Nä.

.....

Ja så att... Nån gud

Jag önskar att man bara kunde stegra den där känslan man har, jag har. Att inte fyllan ska sluta i elände och en bitter vandrig till Netto.

Rakt in i blodet?

Rakt in?

En slang. rakt in. Nån gud av alla de som finns. Någon. Rakt in?

Låtsas att jag är tam?

Du ska bara....

Nu är det jävligt nära. Strax ska jag göra dig lycklig. Låt mig och min vän bara vila lite. Låt oss sova. Låt oss  vakna och ta en kopp kaffe. Kanske sitta i soffan en stund och titta på tv. Måhända att vi slirar lite på orden. Vi är nyktra. Lyckliga. Glada.

Så. Du låter oss vila lite innan vi somnar? Innan vi lägger oss?

Slurp allt som är du tycker jag.

Men jag tänker det bara.

Vad var oklart?

Fattade du inte förra inlägget?

Tråkigt.

In i duschen med dig.

Sinneslö hette det 1942.


Du som ska rösta på SD

Jag läste, jo jag gör det med, gör du?. Nyss om att man föds med sina värdegrunder. Plus, plus, plus att man kan gå i döden för dem. Jo det är nog sant.

Jag växte upp bland två främlingsfientliga människor. Jag väljer att kalla dem föräldrar. Andra kan kalla dem vad de vill.

Men jag har alltid, säger alltid. Jag mår illa, i kroppen, i magen, rent fysiskt, illa när någon pratar illa, skit, fel, fult om någon som inte är född här, just här, just för att de är födda någonstans. Folk är skit. Folk är arslen. Folk är allt som är fel men det betyder fan inte att någon som inte är född i din mammas slida är fel!!!!!!!!

Jag är febrig och arg när jag skriver detta. Jag blir sur och tvär. Men jag är dessutom jävligt nöjd med att ha slutat tiga. Jag talar. Jag lyssnar och lyssniar igen och talar du dumt pratar jag.

Tack den där guden jag inte tror på.

Förresten. OM man nu vill att allt ska vara som det alltid varit. Hur m´ånga gudar tro du på?

JAG TROR PÅ NOLL.

Ett brandtal när inga bränder finns

Varför bryr sig ingen? VARFÖR BRYR SIG INGEN? Varför? Så vi sitter där i våra soffor. Leker med tanken att rösta på SD fast mamma  var född i finland. För de beter ju som djur, de där. Alla vet att negrer har enorma penisar och att judar är snåla? Araber är terrorister och alla från Norge bär lusekofta. Finnar bär kniv och danskar suer. Belgier bär basker och älskar choklad, fransmän plockar på sig varje groda de ser. Engelsmän är födda utan smaklökar och turkar luktar. Amerikaner vill döda och ryssar vill härska. Alla, säger alla som du inte känner vill dig illa. De tar det jobbet du inte vill ha och slinker åt sig det socbidrag du inte får. Alla, säger alla. De vill dig illa. Dumma dumma moderater som gav din farmor lite mindre att leva på just för att såsssarna gav henne lite. Men du? Röstade du inte?


Mer än jag är värd

Jag önskar, vid gud, att jag inte vore en förgiftad man som somnade på golvet hos en vacker kvinna och lämnar henne hungrig. Inga svar har jag att ge, inga frågor kan jag ställa.

Så, jag har vandrat i, på, min gamla hemdel. Svarta fönster som jag aldig sett. Transparenta fönster som jag aldrig sett. Luft som jag aldrig sett. Med en kaffefläck stor som Afrika på mitt ben. En doft av fult och fel. En affär, den där jag handlat allt. Den är en affär där jag inte kan handlat nått. Bilar säljs det där nu. Jag stirrar fult in genom fönstren och finner saker jag inte såg då. Då när jag  var ute efter öl, kaffe och godis till barnen.

Jässes vad jag tycker jag är värd mer. Mer än detta? Jo. Mer. Jag är järn och eld och sten. Allt som fanns men inget du finner idag.

Äsch. Kanske?

Meh. Dra åt någonstans där det blåser. Blås mig tack.

Sur. Jättesur. Som vi sade på 80-talet: Kanonsur.

En dam, en kvinna, slängde inte ut mig igår. Det borde hon gjort.

En stund i den kalla snön borde gjort susen. Så att jag visste vad jag hette i alla fall. Jösses. Jag är sannerligen inte 20 år längre. Inte ens 23 fast jag är det och mycket mer.

Förövrigt är jag sur. På allt.

I min hemstad, Borås, sker saker. Nu planeras det än högre statyer. Som om det inte räckte med den alldeles förfärliga Disneyleksaken vi har. Nu har någon på nått kontor fått för sig att "allt som är högt är bra". Det planeras hit och det planeras dit och vi Boråsare får lida. Som om det inte räckte att den södra infartsleden pryds av en sak som passar in på Legoland? Låt mig lägga ett förslag?

En 367 meter avgjutning av min slappa penis. Cock in the sky kan vi kalla den. Jösses att staden skulle ställa sig upp varje lönehelg.

Dessutom har stadens jätterädda kulturpersonlighet vunnit mot ett frånfälligt kulturnått. Vi får ha kvar en kass scen i ett kasst hus för att det alltid varit så. Framsteg? Nä, knappast. Baksteg? Nope. Inget steg alls. Bara samma med nya tapeter. Men "DET HAR ALLTID VARIT SÅ" mässar vår egna 40-talist snopet. Nyheter. Thåström är vuxen och du luktar.

Gud. Varför är jag inte född på Reeperbahn?

Förresten så är Ljungström troligen döende.

Smaka på den du.

Bara en undran

Varför är det så sött när djur beter sig som människor när ingen tycker det är sött när människor beter sig som djur

Välkommen svarta hunden, slå mig ned.

Den börjar krypa på nu. Min vän den svarta hunden. Alla färger och blixtar och oväder innanför skallbenet. Den där förtvivlade känslan av att hålla tungan i munnen utan att den slinker ner, ned, i halsen och kväver mig. Att vara livrädd för att gå ute i allt det kalla eftersom varje andetag gör att tunga, läppar, jag, domnar.

Så jag sitter inne. Väntar ut vintern.

Men idag var jag tvungen att ta mig ut. Katten hade ingen mat, inte jag heller. Vi tittade på varandra, jag och min katt, Chips. Hon blinkade åt mig som för att säga: "du är den som kan gå ut utan att gå vilse. Kom hem med mat kära husdjur". För så är det nog. För henne är det jag som är hennes och inte tvärtom.

Så jag tog mig in i duschen, hela tiden medan tankar och känslor och tungor ramlade omkring inuti mig. Hår, kropp tvättades medan jag försökte tvätta själen bara lite, lite så att det räckte till att ta på mig skorna och gå ut.

Men det gick bra. Nästan hela vägen. På buss, åka lite, komma på att man inte fixar hela vägen till stan och hoppa av vid Viskafors torg, in i affären, vela omkring, betala, på väg hem.

Den sista biten sprang jag. Men ångesten dunkande i bröst, huvud, vartenda por, cell, hårstrå.

Fast nu är jag hemma och allt lugnar ner sig igen.

Trygg innanför mina väggar och bland min musik och mina gitarrer och tankar på soffan jag ska köpa på Myrorna när januaripengarna kommer.

Väl så.

Passus om sex

I tidningen kan man läsa att kvinnor som har vibrator har bättre sex.

Med vem, frågar jag mig?


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Efter man vaknat

Nu när jag varit så duktig och lade mig tidigt igår så borde jag ju belönas med att vara pigg och glad när jag vaknade. Kan man tycka. Men inte då. Trött och frusen och återigen trött. Kaffet rinner ner som det ska men jag blir inte piggare för det inte. Möjligen att jag fått lite hjärtklappning av de många kopparna med det är också det enda.

Men jag ger mig inte för en sådan liten sak inte. Nä, jag ska minsan sitta uppe i flera timmar till tänke jag. Titta på tv eller vad som helst så verkar vettigt så här på en söndag som dessutom är tredje advent och Lucia på en och samma gång.

Humöret är tämligen gott fast jag är trött. Det enda som retar mig är att bokstaven v inte vill hänga med på tangentbordet utan jag får hacka på den varje gång jag ska skriva den. Det plus att jag när jag tittade närmare på min mobil i morse upptäckte att jag skulle fått besök på kvällen/natten om jag inte hade sovit. Men, man kan inte få allt i världen och jag sov ju gott i alla fall.

Jag har märkt att jag sover mycket bättre nu sedan jag tog upp sängarna från källaren och inte längre sover på en madrass på golvet. Borde ju egentligen kanske inte komma som en överraskning men jag är trots det just glatt överraskad. Mitt sovrum har blivit så mysigt och sängen är så god att sova i att jag kan tänka mig att stanna där inne i flera veckor. Men det kan man ju inte.

Nä, nu är det lite frukost som gäller, medan Dean och Frank sjunger julsånger för mig.Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Snabbrapport

Nu ska vi se.

 • Huvudvärk, check
 • Tråkigt, check
 • snuvig, check
 • pank, check
 • borde duscha, check

Det var minuskontot det.

Men så finns det ju ett pluskonto med.

 • Alvedon hemma, check
 • Gott om mat i kyl och skafferi, check
 • Julkänsla, check
 • Gosig katt, check
 • Nybryggt kaffe, check
 • Sinatra sjunger julsånger i mina högtalare, check

Så det är egentligen inte så illa. Alls.

Jag tror jag ska försöka lägga mig lite tidigt i dag, så att jag kan vakna i morgon och möta världen tidigt. Men vi får se hur det blir med det. I vilket fulla fall så är allt helt ok.

Helt ok.

 

 

 

 
Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Visdomsord från kloaken

Intet följer allt och bliver till intet igen.

Kom jag på när jag satt och lurade på något lagom farligt och spännande att skria på fejan. Men ju mer jag tänker på det ju bättre blir det. En äkta dubbelnegation. Sånt som inte får förekomma i ett vårdat språk. Men sen när blev jag vårdad? Det mötet missade jag.

Det är väl så det fungerar i livet kan jag tro. Att man skriver nått i ren desperation och upptäcker att det blev rätt bra. Lite som att fria till sin kvinna när tystnaden blir för kvävande och alla önskar att någon säger nått. Det finns värre sätt att starta ett äktenskap. Tror jag. Men vad vet jag om det. Mitt äventyr i äktenskapliga marker slutade med fatalt nederlag. Gudskelov. Nu har jag köpt en egen potatisskalare och damen som en kort sekund delade mitt efternamn kan behålla den jag ägde tidigare.

Så. Med dunkade skalle skall jag sova lite tror jag. Alla Nobelpris är utdelade och jag kan äntligen vila lite efter en jobbig dag. I morgon förväntar jag mig att vakna vederkvickad och pigg och längta efter en kopp kaffe.

Just nu vill jag inte ens se ett paket med kaffe.

På tv just nu III

Tittar på Iceroadtruckers på tv och förstår så sakeliga att man kan göra tv-program av vad som helst nu för tiden.

På tv just nu II

Varför har de fått för sig att alla ska rimma i reklamen på tv? Bara för att det stundar juletider? Vem faen rimmar på julafton? Ärligt talat? Vem i hela fridens namn rimmar när de skriver namnet på julklappen? Räcker det inte med från och till?

Nu tänker jag inte rimma, för då ska jag nog simma.

På tv just nu

Dom frågar mig på tv om jag lider av övervikt. Nä, säger jag. Jag lider inte det allra minsta.

jag har målat in mig i det berömda hörnet fast jag sitter i ett runt rum

Det här eviga kriget jag befinner mig i. Mot mig, genom mig, för mig, är jag trött på. Så trött. Det hade kanske sin charm när jag var 20 och var övertygad om att det skulle ge fred i mig men nu är jag så trött på att vakna och vilja sova.

Dagar blir till år och någonstans så sprider minnen sina skurar men det mesta är väl redan borta. Alla kärlekstunder, alla promenader, alla måltider, allt tv-program, alla känslor, alla tankar, all alkohol, alla minnen blir till bleknade minnen återigen. Samma samma blir till ingenting.

Så kanske ska jag fundera på att göra det jag gjort, fast bättre. Lättare. Gladare. Som att måla en tavla utan att använda färgen svart efter att man har målat kolsvarta tavlor i hela sitt liv.

Jo jag är en smula nere, som kanske den uppmärksamma läsare sett. Jag är så trött på att vara mig. Eller, jag är trött på att vara den där rösten som låter som mig. Själv sitter jag imuti allt det där fabulösa och leker med luften. Men jag har målat in mig i det berömda hörnet fast jag sitter i ett runt rum. Omöjligt säger du men helt klart sanning säger jag.

Nä. Nu ska jag röka.Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Man blir jag

Äsch och fy. Man borde kanske lägga sig ner och bara dö såhär inför julen. Återuppstå på julafton, vara vaken tills nyårsnatten och sova vidare tills mars eller april eller varför inte maj?

Hua hua hua säger jag bara. Utan kommatecken.

Men så kommer man på varför man lever och ler. Jag lyssnar just nu till Obamas Nobelpristal och kommer på allt. Jag återupprepar vad jag redan sagt. Han kommer att gå till historien. Inte som bara ett namn som har varit President i världens förnuvarande största nation, utan som en människa som är en bild av det i kallar geni.

Så klart kommer det att skrivas böcker om mannen. Så klart kommer det att skrivas om hans verkliga liv. För det måste han ju ha. Han är just nu lite för bra, lite för smart, lite för god för att vara verklig. Kanske gillar han kaviassex? Kanske tycker han att kvinnor ska bete sig som män i sängen? Kanske gillar han mest män? Inte vet jag. Men det kommer i vilket fall som helst ramlar ut ur bilden.

Men i vilket fall, så kommer han att spela mer roll för oss än vi förstår. Så jag lyssnar, gråter, skrattar och förstår.

Så. Att sova är inte gott. Sova är slöseri med viktig tid. Mitt halva liv har gått, om jag har tur. Så, badhe mig. Dags att göra det jag säger åt andra att göra.Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Jag är så rädd. Snälla ge mig....
I'm scared, I'm scared, I'm scared,
I'm scared, so scared.
I'm scared, I'm scared, I'm scared,
As the years roll away,
And the price that I paid,
And the straws slips away.

You don't have to suffer,
It is what it is,
No bell book or candle,
Can get you out of this, oh no!

I'm scarred, I'm scarred, I'm scarred.
I'm scarred, uh huh,
I'm scarred, I'm scarred, I'm scarred.
Every day of my life,
I just manage to survive,
I just wanna stay alive.

You don't have to worry,
In heaven or hell,
Just dance to the music,
You do it so well, well, well!

Hatred and jealousy, gonna be the death of me,
I guess I knew it right from the start,
Sing out about love and peace,
Don't wanna see the red raw meat,
The green eyed goddamn straight from your heart.

I'm tired, I'm tired, I'm tired,
Of being so alone,
No place to call my own,
Like a rollin' stone.

"Den svetten du ser,,,,"

eN CHIMÄR

Om man bara kunde stoppa kissen i en slida. Alltså...


Vore gott.

Utan att bry sig om skulder och gemensamma tillgångare eller dågångar. Bara vila i en slida.

Som när man var 17. När allt var klart redan innan det var klart.

pUFF.

När pengarna rinner iväg

Ännu en sådan där dag. Jag är lite lagom låg och känner mig folkrädd. Inga pengar har jag på mobilen eller. Min sista hundralapp gick åt till att fylla på mitt tvättkort som vi har i det här bostadsbolaget. Det är ett kort du måste använda för att kunna tvätta eller torka din tvätt. Det är inga farliga summor det handlar om. 8 kronor tror jag en 40-tvätt går på.

Men nu har ju min kära livskamrat redan pissat ner alla mina kuddar, täcken och några lakan, så det får jag köra i 95 grader och det kosta 15 skr per gång. *Suck*. Nu måste jag komma ihåg att stänga dörren till sovrummet när jag inte är där. För om jag är därinne pinkar hon inte. Märkligt. I värsta fall, om hon hittar nya ställen så vet jag inte riktigt vad jag ska göra.

Att katter pinkar i sänger och på kläder och sånt är vist inte så ovanligt när de inte mår bra eller vill protestera mot något. Kanske är det de nya gardinerna och omöbleringen i sovrummet som hon retar sig på? Om jag bara visste.

I vilket fall. Jag tvättar och var tvungen att gå till bostadsbolagets kontor för att fylla på mitt kort. Men det var skönt med en promenad och ännu skönare när jag kom på att jag var precis i tid för att ta bussen tillbaka. Motions ska man vara försiktig med anser jag.

Nä, nu ska jag sitta i köket och stirra i taket en stund. Brukar funka.Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

Tänk vad folk kan komma på

Dom är för roliga en del. Nu har man minsan kommit på, genom studier, att människor som lider av så kallad förväntansångest har en ökad risk för att bli deprimerade. Jojo. Det hade jag kunnat berätta för dem så slapp de lägga ut en massa pengar på forskning.

Förväntansångest är alltså "rädsla för rädsla". När man går omkring hela dagarna och är vettskrämd för att få ett ångestanfall. Det är egentligen den som är det värsta med att ha paniksyndrom. Det är den där rädslan som dränerar kropp och själt på kraft och styrka. Själva anfallen är vidriga, men ångesten för ångest är det som gör att man inte fungerar som man borde.

Det som är mest irriterande med att ha en psykisk sjukdom är folkets dom över en. Eftersom jag inte tillhör de skvatt galna, de som tuggar fradga och pratar med sig själva, de som egenligen knappast finns men som människor tänker på när de tänker kring psykisk ohälsa, så är det ibland helt hopplöst att göra sig förstådd.

Ta bara det här med min sjukskrivning. Vi lever ju i nen tid när inte ens de som är uppenbart genomsjuka, alltså de som har en diagnos folk kan förstå, som cancer eller bruten rygg eller influensa, får bli sjukskrivna ifred. Hur ska då människor förstå varför jag inte jobbar i mitt anletes svett? Jag kan ju åka till stan och gå omkring, jag kan umgås med mina vänner, jag kan springa, skutta, hoppa och sjunga. Varför är jag då sjukskriven?

Nu har jag tur eller vad det nu är. Läkaren och handläggaren på Försäkringskassan förstår att jag faktiskt är sjuk och inte kan arbeta för tillfället. För jag vet ju aldrig när det slår till. Ångesten, depressionen, panikattackerna. Det beror helt på dagsformen. Vissa dagar klarar jag ju inte ens att göra lite mat åt mig själv utan ligger i sängen skräckslagen över livet.

Men nog är det märkligt att det är först när man pratar om cancerpatienter som folk blir upprörda över att den patientgruppen tvingas till arbetsförmedlingen trots sin sjukdom. Vi andra ses fortfarande som ytterst suspekta människor.

Märkligt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om jag bara förstod mig på mig själv

Det var då själva tusan att varje steg frammåt betyder ett halvt tillbaka. Nä, inte som förr när varje steg var ett steg tillbaka punkt. Men ändå.

Igår var jag på topp, barnen var här och jag mådde som en prins redo att snart ta över mitt konungarike. Jag somnade lycklig och sov så gott så gott.

Det var annat ljud i skällan när jag vaknade. Jag som skulle in till stan för att klippa mig och sedan gå till terapin fastnade i det där märkliga tillståndet när jag inte får något gjort. Allt blir liksom tomt och tyst och stilla i mig och jag bara vänder mig in i mig själv.

Så jag vände mig och fortsatte sova. Inga telefonsamtal där jag bokade om eller nått sådant. Bara stängde av. När jag sedan vaknade igen så var det likadant. Jag bara orkade inte med tanken på att jag misslyckats igen utan gorde ingenting åt sakernas tillstånd.

Jag är medveten om att det låter svårt att förstå ett sådant beteende. Jag förstår det inte själv. Men det är som om all energi tar slut och jag drabbas av total letargi. Drar ner alla persienner och gömmer telefonen någonstans där jag inte behöver vara medveten om att den finns.

Jag har lurat lite på vad det där beror på och kommer på att det var så jag fungerade på arbetet det allra sista innnan jag brakade ihop totalt. Som om jag bara stänger av allt.

Troligen, om jag får spekulera kring det hela, så beror det på någon skyddsmekanism mot stress. För jag blir nog väldigt stressad av väldigt lite fortfarande. Det räckte liksom med att jag skulle göra två saker på samma dag så vips sloknade systemet.

Så, det är väl bara att plocka upp sig själv igen och ta nya tag tänker jag. Jag tänker banne mig inte ge mig. Men kanske ska jag försöka undvika att hamna i situationer som idag där jag känner att det blir för mycket. Det hade ju inte varit så svårt att boka om frisörbesöket menar jag.

Nä. Nu ska jag brygga lite kaffe och försöka komma ikapp mig själv.

Ett Hommage till O

Tänker inte säga så myket om följande. Varje barn har idol som inte är far eller mor. Inte någon som man ser i en tidning eller hör på skiva. Utan en levande människa som är precis så som man vill vara.

För mig var det min morbror som för mig, som såg med barnets ögon på världen, var precis sådan som jag ville vara. Så jag ansträngde mig och blev väl som en dålig kopia eller ett lysande original. Jag blev inte som honom, för han var han och jag är jag. Men en stor grund i mig vilar på honom, salig hans minne.

Den här är ett hommage till min morbror, tre barns fader och min moders bror.


En smula sorg i allt det vackra

Det är snart den 15/12. Dagen, eller snarare natten, när min fader dog 1997. Ett datum som tog ifrån en bit av det som jag lutar mig mot, mina rötter. Men jag inser nu att min reaktion då var lite fel. Jag låtsades som ingenting oh exploderade sedan gång på gång mot mina nära och kära för att de inte förstod att jag mådde kass oh hade djup sorg.

En kursare frågade mig efter någon månad "hur mår du egentligen? Du mår inte alls bra va?" Mitt svar var en ren lögn när jag sade att jag mådde finfint och att livet var perfekt.

Någonstans där började jag ljuga för mig själv och blåneka till allt. Började släcka elden i mig med väldiga mängder av öl och höll huvudet högt. Iställer för att säga till kvinnan jag älskade "snälla, jag mår inte bra, låt mig vila, låt mig vara, låt mig sörja en stund och finns här för mig" så var jag vresig och elak och bad henne dra åt helvete, sade åt henne att hon inte var värt luften hon andades och att allt som var fel i mitt liv berodde på henne fast det egentlinge var så att det enda jag ville vore att hon kramade mig och hjälpte mig att betvinga ångesten.

Så jag kastade och svor och slog i väggar och kött och gjorde mig själv olycklig för att jag var så olycklig. Dessutom led min kärlek och mina barn och allt för att jag inte kunde släppa ut all sorg över att stått mitt i natten i december och raka min döda faders kind, kamma hans hår och försöka säga allt det där som jag aldrig vågat säga innan.

Bara någn månad tidigare hade vi ett nattligt samtal där vi slöt fred efter det där kriget vi hade varit i sedan jag föddes.

Kvällen innan han dog bad jag honom åka till sjukhuset eftersom han hade en lunginflammation och jag visste att slutet var nära. Han vägrade men gick med på att åka dagen efter. Så jag hjälpte honom att klippa naglar och tvätta sig. Sedan sade vi adjö och jag sade "då kommer jag tidigt i morgon", "Gör så" sade han.

Nästa gång vi sågs var han död, borta. Kvar var bara det tunna, tunna skalet av den ena av de mäniskor som blandade vätskor i kärlekens tecken och skapade mig.

Så jag blir en smula nere i dessa tider. Begravningen hade vi dagen för julafton. Inte många kom. Knappt någon utom de som levde med honom eller besökte honom då och då. Men blomstergården var underbar.

Jag vet inte. Far var alltid som argast och som mest nere vid juletid. Kansket betyde det något? Jag är densamma. Kanske kommer jag förstöraq julen för mina barn någon dag, blanda grönt och gult och rött med gravdoft. Jag vet inte.

Men nu ska jag ta en cigarett och komma ihåg den där natten för 12 år sedan när jag och mannen jag kallade far eller farsan eller ditt jävla svin satt och språkade en hel natt, rökade ikapp och jag åt smörgås medan han fick sin näring genom en slang in i magen.

En underbar dag

En bra dag. En riktigt jävla bra dag för att tala enkelt och folkligt. Dagen började med att jag spratt ur sängen som sagt, en riktig säng och inte ett gäng madrasser på golvet. Bara det var värt att vissla för.

Sen kom mina kära ättlingar och dagen blev ljus och vacker och precis som jag ville ha den. Det var inte det att vi gjorde något speciellt. Yngsta sonen tittade på lite inspelad Simpson och Family guy på datorn, dottern satt och slog i mina böcker om sjukdomar och kroppen och det elände som kan drabba den.

Sen tog vi en promenad till affären för att införskaffa potatis och fläskkotlett och lite annat. När vi kom fram till torget bröt vi alla ihop för det var "julmarknad " där. Hela jäkla Viskafors var där, det fanns två haltankade clowner och det såldes varma tofflor. Vi, vi slank in i affären, köpte det vi skulle och tog en omväg hem. Usch för folkligt liksom.

Sen gjorde vi mat ihop, skrattade en massa och åt. Vi åkte med bussen till ätteläggens hemväg, dottern åkte vidare med en kamrat och jag och yngsta sonen gick hem till min kära mor en stund där mor höll på att gå upp i atomer av glädje av att se sitt yngsta barnbarn.

Kort och gott. Sådana här dagar vill jag ha oftare. Och den enda som kan ordna det är jag så då för jag väl göra det.

Klar jag ska det. Det känns så gott i själen.

Jag kommer somna lyklig i natt.

Från mitt hem

Nu tror jag nog att mitt hem bara saknar en enda sak för att bli precis som jag vill ha det. En soffa. Men nu har jag ju kommit på att man kan köpa snygga och hela, rena soffor på Myrorna. Det är inte samma skabbiga saker man fann där för några år sedan utan helt ok och de kostar dessutom inte mer än mellan 200-800 spänn. Så det får bli min julklapp till mig själv när pengarna kommer den 19:de.

Igår spenderade jag mer eller mindra hela jävla dagen åt att sätta ihop mina sängar och göra iordning sovrummet. Efter att ha kånkat upp alla delar från källarförrådet så var det bara att lista ut hur allt skulle sitta ihop och börja skruva. Inte det helt lättaste eftersom jag hade en söndrig skruvmejsel, men inte fasen ger jag upp för det. Men tid tog det.

När jag väl fått ihop sängarna kom jag på att de stod åt fel håll i mitt sovrum. Eftersson det är snedtak där inne så tog det någon timma att ändra om allt aftersom man inte vänder saker hur som helst i ett rum med just snedtak.

Men vilken ljuvlig känsla det var att lägga sig i en riktigt säng på kvällen, ligga och läsa lite och sedan somna. När jag sedemera vaknade hade jag inget alls av det där onda i ryggen som brukar plåga mig på morgonen. Desutom ser det betydligt mer ombonat i sovrumet med sängar än när man har madrasser på golvet.

Min lägenhet är smått förvandlad sedan jag kom på att jag allt kommer bo kvar här en längre period (hoppas jag) och började köpa gardiner, sätta upp lite mer tavlor och dessutom fick till sovrummet. Underbart.

Nu väntar jag på att mina två yngsta barn kommer på besök. Det ska bli skönt att inte behöva visa upp en "gåförbi-lägenhet" utan ett hem. Nu är det bara gästrummet som är lite stökigt. Men det tar inte lång tid att få ordning på. Det står en del saker där som borde vara i källarförrådet så jag får väl traska ner dit någon dag. Inte mer med det.

Nä, nu ska jag ta en kopp kaffe till. Jag börjar bli nervös. Det är så underbart när ungarna kommer att man vill dansa en lite nakendans i lägenheten, men jag nöjer mig med lite kaffe tror jag.

om du tror

alllt är slut men jag är i början

iiiiiii


Något som borde spelat någon roll i mitt liv

Ännu ett fel som jag måste rätta till. Jag har alltid hatat jo, hatat J. Thåström. Men nu har jag tack vare Spotify, börjat lyssna och fattat att jag missat nått, Något viktigt. Något jag borde haft.Jag ger mig ALDRIG


Dagen efter glöggen

Vissa dagar, som den innevarande, önskar man slippa ta tag i. Tanken finnes att man kanske skulle vända sig om i sängen och bara sova vidare. Men eftersom gårkvällen innebar en massa glögg sponsrad av kära mor så blev det som det ville med den där sömnen.

Hjärtat hammrar som galet i bröstet, framför ögonen flimmrar det och hela kroppen är fullt av vitt brus. Balansen är det si och så med och man tar låååååånga omvägar förbi dator och telefon eftersom man bara vet med sig att man har skrivit dumheter på nätet och ringt folk man inte känner med mobilen.

Men nu har jag överlevt de där första eviga timmarna och börjar känna mig riktigt trevlig till sinnes. Kanske skulle man öppna en öl och trivas lite? Nä, skoja bara. Nä, vatten och thé med maaaaaassssoooooorrrr med socker i får det bli. Det och en god bok och en av alla miljarder Elvis-julkskivor det finns. Sptoify är underbart. Totalt underbart.

Förresten, köp inte blossas årgångsglögg. Den med clementin. Den var inte god alls. Lite bitter liksom. Glögg ska vara sötsliskigt och smaka saft. Fast å andra sidan, du gör som du vill, du kanske tycker jättemycket om den?

Så ser det ut nu i december

Du skrapar rutor nu igen
Jag är passageraren, det är du som kör
Stan förblöder, allt är stängt
Du pratar jobb, jag längtar hem igen
Åh, det är så svårt att höra vad du säger
Vad är det du egentligen vill säga?

Sekelskiftesvillan gapar tom
Man skymtar fönstren bakom röda löv
Och jag minns din pappas bibliotek

I ett centrumkors där virvlar snön och blåser snålt
Genom ensamhushållens dubbla lås
Och som Sverige sover villor skogar elljusspår
Sextusen vintergransljus mot ensamheten, ensamheten

Ensamheten, ensamheten
Hårt mot hårt mot ensamheten
Ensamheten, ensamheten
Hårt mot hårt mot ensamheten

Ett helt nytt ljus ger oss nytt hopp
Men även skuggorna blir större nu
Och inget är sig längre likt

I din värld av mörker syns dina brister, mina fel
Som sprickor där ljus kan tränga in
Och jag inser plötsligt, kärlek får man bara se
När tak och väggar rasar in igen i ensamheten

Ensamheten, ensamheten
Det är så svårt att höra vad du säger
Ensamheten, ensamheten
Vad är det du egentligen vill säga?
Ensamheten, ensamheten
Hårt mot hårt mot ensamheten
Ensamheten, ensamheten
Hårt mot hårt mot ensamheten

Det är så svårt att höra vad du säger
Ensamheten, ensamheten
Vad är det du egentligen vill säga?
Ensamheten, ensamheten
Det är så svårt att höra vad du säger
Ensamheten, ensamheten
Vad är det du egentligen vill säga?
Ensamheten, ensamheten
Hårt mot hårt mot ensamheten


Det är därför jag lever. Tro mig. Snälla tro mig

Så jag trampar fel ständigt. Faller och ramlar och tumlar och rumlar och har ingen som helst aning om vart mitt liv eller mina känslor ska ta mig hädandefter. Men även jag har en grund. En låt jag hörde första gången 1977, någon månad efter mina skolår börjat och all den smäådelse som formade mig tog fart. Men jag hade alltid, ALLTID, detta i ryggen.


Det finns inget att ångra, för någon.

En del människor lockar fram det allra värsta i en. Det där elaka som man inte visste fanns eller som man åtminstone trodde var dött. Det är inte deras fel. Det är jag som blir provocerad och det borde jag vara vuxen nog att inte bli. Jag borde kanske också vara vuxen nog att inte provocera själv. Men det gör jag.

Så natten var väl inte något som jag vill ska skrivas i historieböckerna om mig själv. Fast jag är väl som jag är då. Man söker upp dem som gör gott och finner att de gör ont och blir sur och gör allt för att de ska bli sura tillbaka och man lyckas så kanske är det ändå något att lära sig av?

Nä, nu ska jag dricka kaffe.

Huru Polaren Per satte sig ned för en diskussion

Det är ett lustigt samhällsklimat vi lever i. Alla älskar Cornelis och Thåström, men ingen jävel verkar lyssna till vad de sjunger. Punkgenerationen har växt upp och tycker att invandrare är ett jävla skit och har ingen som helt koll på inkomster och utgifter. Man tror verkligen, på riktigt att man kan sänka skatter utan att något annat händer än att plånboken blir lite fullare.

De som sade sig vara humanister 1968 anser att de som tidigare varit sjuka bara är kverulanter och simulanter och lata odågor.

Så vi röstar mot skatter och sjukersättning och skickar på allvar folk som är deltidssjuskrivna till arbetsförmedlingen där de ska söka jobb för den delen av sin arbetstid som de är sjukskrivna från. Man baxnar och tar sig för pannan.

Så klart har det funnits fuskare. Det kommer det alltid att göra. I alla läger. I alla samhällsklasser och i alla städer och länder och världar. Men bara för att de finns betyder det ju inte per automatik att ALLA är fuskare. Bara för att Börje Basker har anlitat en svart bilmekaniker betyder det inte att jag gör det. Bara för att jag en gång faktiskt åkte dit för stöld av hamburgare och räkor (en lustiger historia, jag var 14) så betyder det väl inte att just du är en tjuv?

Men det är så man tänker nu för tiden. Att tänka rationellt, att tänka i annat än svart eller vitt, att överhuvudtaget tänka är då rakt inte på modet. Man generaliserar så ofantligt att resultate inte kan bli annat än fel. När summan blir fel är det alltid något fel på ekvationen och du kan inte låtsas att en del siffror inte finns bara för att de inte behagar dig.

Jo, invandrarpolitiken skapar en jäkla massa problem som vi inte hade haft utan den. Självfallet. Det finns problem med allt som inbegriper människor. Men bara för att det finns rötägg bland invandrare så betyder det faktiskt inte att alla skapar problem. Jag vet att det förvånar dig för du hade kanske inte tänkt så långt. Men så är det faktiskt.

Men så tänker folk kanske inte alla. De flesta som tänker rösta på SD är ju inte elaka människor. De är som du och jag och de kanske till och med är du. De ser att det finns ett problem och hör bara att ett parti vill ta tag i det hela. Problemet är nog mer att de flesta inte har tagit sig tid att läsa partiprogrammet. De inser inte att den egna mogna synen på problemet absolut inte delas av SD som har en syn på saken som att allt löser sig bara vi håller Sverige, vårt älskade fosterland vitt och fritt från allt utanför. Islam är det farligaste som hänt någonsin och fattar inte ens att det blir väldigt svårt för Islam att växa i ett land som är totalt sekuliserat som Sverige är.

De flesta bryr sig inte om religon annat än när det är dop och begravning. Resten skiter vi i. Men helt plötsligt frodas tron på att vi alla kommer vara muslimer om inget görs. Som om vi skulle bry oss om en annan religion när vi inte ens bryr oss om vår egna?

Man pratar om assimilation. Där kan jag till viss del hålla med. Integration med en gnutta assimilation kan inte vara fel. Nu tänker jag då så att även om jag är väldigt stark i min åsikt att man ska ta seden dit man kommer så vore det ju en katastrof om vi födda Svenskar inte lärde oss något av de som kommer hit.

Men som sagt. I dessa dagar så känns det helt hopplöst att prata om det där. För de vita skjortor som för bara 10 år sedan var bruna raddar upp siffror som inte stämmer när man tittar närmare på dem, men hur många gör det? Alltså tror vi att allt elände som sker i landet beror på invandringen och att det enda som kan rädda landet är att bygga en mur kring oss så att vi inte behöver smittas av saken mer.

Så nästa gång du lyssnar till Cornelis så lyssna och tänk gärna på samma gång vad det är du hör.

Andra som skriver om frågorna:

Jag är ute på djup is, halt vatten

Man kunde ju önska sig. Något. Bara något. Men jag vågar inte. I dessa dagar, i detta liv, i den här världen jag befinner mig i, vågar jag inte önska något alls. Det får vara som det är. Dag läggs till dag, natt följer natt. Doften av nytvättatt lakan byts sakta och säkert mot surt och skamset för att återigen tvättas och sköljas.

Jag tänker lampor mitt på dagen för att stämma i bäcken, slippa allt det svarta dumma som överfaller oss allt som dagens timmar tickar på. Varje sekunds kamp under våren blir ett nederlag när vi väntar på snön och glädjen i små barn ögon när de finner att mamma och pappa har tömt plånboken för att köpa saker som barnen i nästa stund har glömt att de har.

Så jag har ändrat på mitt liv, blivit hel och ren och föll därefter igen. Jag vet att det bara är att resa sig upp och borsta av sig och fortsätta gå. Men just nu ligger jag där i dammet och har det ganska bra. Rör jag mig allt för mycket gör det ont så jag rör mig helt enkelt inte. Stirrar upp i himlen och funderar på vad som döljer sig bakom allt det blå och grå och vita som jag ser. Känner regnet mot ansiktet och hör de hånfulla skratten från dem som går förbi mig och som hela tiden sagt att jag kommer falla. Så jag föll. Inte mer med det.

Det kommer en dag när jag ställer mig upp igen, tar sikte på mina mål och börjar vandra med värkande rygg och orkar le på riktigt. Men inte idag. Inte än. Jag har ju det som sagt rätt så bra där jag ligger. Jag kom just på att förtusan, det är ju inte jag själv som har problem med att jag faller ibland. Det är andra som retar sig. De som anser mig vara en smula ful och förbannat full. Jaha?


eXTReMe Tracker