Nobelt pris

Så ar nobeprisvinnaren i litteratur korad och meddelad. Harold Pinter. Jaha, ännu en människa man aldrig har talas om. Verkar som man kvalificerar sig genom att vara så okänd som möjligt, endast känd av den litterära eliten, knappt av den heller. Förra gången var det en okänd dam, nu är det en en okänd herre. fast han har visst skrivit minst ett känt filmmanus. Bara en sån sak. Så folkligt.
 
Motiveringen löd ”...som i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum”.

Ujuju så vackert. Men är det inte dags att kora någon som folk läser, före priset alltså. För nu kommer ju den stora massan av läsare rusa till bokaffären och köpa allt av vinnaren, och affären kommer hjälpa köparna på traven med att sätta upp små "nobelbord" med uppställda böckern nytryckta direkt från pressarna.

Det är en underlig värld. Jag tillhör inte dem som skriar på att Astrid Lindgren skulle fått Nobelpriset, hon var trots allt faktiskt rätt lättviktig om man jämför hennes produktion med de flesta andra författarna, däremot är hon ju viktig som inkörsport till litteraturen, inte tu tal om det. Men kan man inte faktiskt något år tga någon som redan har talat till massorna, En Dylan ( har aldrig gillat honom, men nog är han viktig och inflytelserik) en Bergman, fan varför inte en Lundell. Nått som faktiskt inte är så förbanat bajsenödigt.

Jag bara undrar när man skall få ropa "ÄNTLIGEN" på riktigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback