Skägg

Det sitter en man på torget, han sitter där var och varannan dag. På en bänk. Helt ensam sitter han på en bänk på vårt torg. Mannen är alltid, alltid full. Inte berusad, utan full i varierande grad. Han ar jeans och fleecetröja när det är kyligt annars har han bytt ut, eller tagit av fleecetröjan till en pikétröja. Allt medan veckorna går under sommaren mot höst växer hans gråa skägg sig rikt och fylligt.

han sitter där på vårt torg och tittar mestadels på oss som går förbi, vi som lever våra liv utanför torget, oss där torget bara är en parantes i våra liv. För det mesta stör han ingen, men ibland bubblar skärvor av hans inre ut och upp i lyften. Då sitter mannen på sin bänk på vårt torg och skriker okvädingord till oss som går förbi. Hat bubblar ut från mannens inre som sotsvart rök som sprider sig över vårt torg. Han ropar om invandrare, kvinnor, människor som enligt honom har svikit honom. Mannen med skägget.

Ibland funderar jag på vem han är, vart han kommer från, hur han orkar leva sitt liv ständigt full. Full eller fullare, inget annat. Hur såg hans mor ut, när hon fött fram det lilla barn som en dag skall bli en man med skägg på vårt torg. Vilka hopp har tagits ifrån honom. Vilka människor har mannen svikit för at komma hit, till vårt lilla torg, med dess torgbrunn, raka rader av träd i en alle' som går längs med torget och på vintern en stolt julgran med belysning. Hur länge sitter mannen där framför torgbrunnen på sin bänk under vintertiden när snön ligger tjock på torget och gatukontoret har skottat ut gångar för oss alla att gå. Vart går mannen när kylan drivit honom på flykt från sin bänk?

När våren kommer brukar han raka av sitt skägg, som en demonstration kanske, se mig, jag har gått genom kylans renande bad, se på mig jag duger. Kanske han helt och hållet skiter i varflör skägget åker på våren, kanske är det då allt för fullt med löss för att behålla.

Men jag undrar hur han orkar vara full, dag ut och dag in. Varifrån kommer pengarna? Läser han någonsin en bok? Har han haft familj, ett jobb, ett liv långt från vårt torg?

Vad gör han på vårt torg? Hur kom han dit? Varför?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback