Mitt favorit fyllo

Mitt favorit fyllo har tagit slut. Jag har sett honom nästan dagligen där han gått med sin gröna kasse. Eller gått och gått, snarare snubblat, ragglat fram. Hela tiden en sekund från att falla rakt framåt på näsan men en evighet från fallet. Han brukar visa sig i varierande varianter av förfall. Ibland med ett stort grått skägg, ibland ren och proper. Men alltid full. Alltid, alltid och alltid. Jag har undrat hur han orkat. Går han på elektricitet, har jag tänkt när han ragglat förbi?  HAr han små batterier i ryggen? Hur har han råd att ständigt vara berusad. Ja menar, sprit är dyrt. Det finns en till liknande figur i grannskapet men han är ialla fall nykter mellan varven. Han är stor, rund och har alltid spillt på sin skjorta och har fläckiga byxor, även som nykter. Men som sagt, han vilar ju mellan varven.

Men mitt favvofyllo. Han vilade aldrig. Sommar som vinter, samma gröna påse, samma fylla. En enda lång sammanhängande fylla som aldrig verkade ta slut. Men nu är det över. Senast jag såg honom gick han med rullator. Fan, han gick rakare och mer upprätt än jag någonsin sett honom. Han gick in i en färdtjänttaxi. Med svårigheter klättrade han in i bilen. Skägget var grått och väldigt men kläderna var rena, håret flottfritt. Han såg nykter ut. Han sade något till taxiföraren, de skrattade. Där ser man. Mitt favvofyllo kan vara rolig. Där ser man.

Troligen var det väl livet som hann i kapp honom. En stroke, en brakinfarkt. Eller helt enkelt bara ett sista ödesdigert fall. Hur mycket av den unge man han en gång var finns kvar där inne, innanför skägget? Ibland har jag sett honom på torget. En liten grå figur på en parkbänk. Där har han suttit och ibland bara varit tyst. Men ibland har han öst otidligheter omkring sig. Skällt på invandrare, kvinnor, hundar. Allt som han sett från sin parkbänk. Jag åkte samma buss som han en gång och han luktade inte hallon precis. Han hade en kompis, om nu fyllon har kompisar, med sig. De var högljudda och jag tror ingen saknade dem när de gick av bussen.

Nu åker han färdtjänst och har glömt den gröna kassen hemma. Eller vem vet. Han kanske bara fick nog? Tog slut.  Vem vet?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback