Original

Jag börjar allt mer förvandlas till ett så kallat "original". Ni vet typen, gubbe med skägg, tant med dockvagn, karl som samlar tomburkar eller kvinna som bär huckle och långkjol. Lite annorlunda liksom. Jag tror det har med mitt ensamliv i stugan att göra. Varannan vecka är ju Hulda Hustrun där och håller mig sällskap, men varannan vecka är det ju bara jag och katterna. Du hör själv. En orakad man i en stuga med bara kallvatten och en porta potti. Och två katter. Originalstoff så det heter duga.

Dygnet liksom bara går där nere i den lilla värld som är stugbyn. Man morsar på grannar, tar en promenad på grusgångarna, går ner till Viskan och glor lite på brobygget. Det där med bron är större än du kan ana. För oss där nere alltså. På kvällarna blir byggplatsen översvämmad av folk som i klungor diskuterar brons nytta eller onytta. Den stora faran är tydligen att ungdomarna som sitter på helgerna på badplatsen på andra sidan Viskan skall komma över till stugbyn och ställa till djäkelskap. Jag tror det är samma rädsla som när folk är rädda för Romer, utlänningar, salmonella, Bin Laden och sjukhussjukan. Alltså lite lagom irrationell och mycket vagt verklighetsförankrat.

Livets gång där nere tilltalar mig annars. Ingen stress, man lever i harmoni med naturen. Skiner solen är man ute, regnar det sitter jag inomhus och dricker kaffe, röker en pipa tobak och lyssnar på radio eller läser. på kvällarna tar jag en liten promenad, bligar på andras trädgårdar och får idéer till den egna trädgården. Lite som på 1800-talet liksom. Jag som är alldeles nypensionerad (jag fick beslutet i dag på posten) men har hela livet framför mig känner hur anledningen till min pension, det att jag är en utbränd, utslocknad, deprimerad, social fobiker och panikångestfigur, bara rinner av mig. Man lever i takt med sig själv liksom.

Men dessa veckor saknar jag min fru. Hon är inneboende hos sin stolta broder med familj eftersom det är lite knepigt att ha barnen i stugan, utan varmvatten och toaletten en bra bit ifrån. Det går väl bra på sommaren när man kan blaska av sig i Viskan och inte har några tider att passa. Men när det är dagistider som skall passas och kroppar som skall duschas så är det bäst att hålla sig till civilisationen. Alldeles strax skall det vara klart med stambyte och upprustningar av toaletter i vår lägenhet, så då kan vi ju flytta hem allihopa. Men än så har vi inget vatten i lägenheten och dusch och toalett i källarn så då får det bli såhär.

Men som sagt. Risken finns att jag förvandlats till original inan dess. Fan jag måste raka mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback