Putin-kritiker mördad i hiss

Aftonbladet: Putin-kritiker mördad i hiss

Eftersom jag har lite rötter i Ryssland så blir jag väl inte så förvånad. Det är ett tydligt ryskt mönster som stammar från urminnes tider att göra sig av med obekväma röster. Det är så sorgligt att hela samhället verkar leva kvar i djupaste medeltid. Det är ju inget nytt precis. Makthavarna i Ryssland har gjort på detta sättet sedan Ivan den förskräcklige och tidigare än så. Många förväxlar mentaliteten kring detta och tror att det handlar om kommunismen, men det är väl snarare att redan de gamla tsarerna  använde sig av samma metoder som sedan kommunisterna gjorde. Putin och han sanhang verkar i en urgammal idétradition där man kräver total lydnad av folket.

Vi hade besök av ryska släktingar precis i samband med tjernobylolyckan. Det var trevliga människor, men de vägra de tro på att olyckan skett. De var övertygade, på riktigt att det bara var propaganda från väst. Det var helt hopplöst att diskutera det hela med dem för de trodde behårt att allt som stod i tidningarna om detta var lögn och förbannad dikt.  De var även helt faschinerade över att jag och min dåvarande flickvän kunde bo bara två peroner i en etta med kokvrå och duch i huset bredvid. Själva bodde de 7-8 peroner i en lika stor lägenhet. När de sedan besökte min kusin, som då bodde i en helt vanlig villa blev de nästan förbannade för att de tyckte att han var på något sätt outtömligt rik och givetvis var han då i deras ögon en förbaskad skurk som inte delade med sig. Kort sagt hade de mycket märkliga tankar om hur ett samhäller ska fungera. Fast detta var ju 1986 eller nått.


Oavsett vem som gjort detta fruktansvärda eller står bakom det hela är det återigen ett trist besked om hur det står till i det väldiga landet i öster.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback