Annu mera upphovsrätt

Jösses vilken skillnad det gör när jag laddar ner med den snabbare hastigheten. Jag har haft några album som jag laddat ner i en vecka eller nått och det skulle ta ytterligare tre-fyra dagar. Nu gick det på en 20 minuter. Fasen, jag hoppas Tele2 tar sitt förnuft till fånga och slutar upp med den där dumma idén att strypa nätet om man laddar ner mer än 5Gb inom en månad.

Som den trogne läsaren vet så förfäktar jag ju idén om upphosrättlagen. Trots det så laddar jag ner skivor, film och program sedan minst 13 år. Hur hänger det ihop? Nja, det gör det väl inte riktigt. Jag säger en sak och gör en annan helt klart. Jag är ju inte dummare än att jag tar för mig av det som är gratis på nätet. Fast en del skivor och filmer köper jag fortfarande, antingen i cd och dvd-format eller som download. Men då handlar det oftast om skivor jag skulle köpt om inte nätet fanns. Plus att jag köper en del skivor av artister som jag vill stödja, som Stefan Sundström och Timbuktu.

Men, resten laddar jag glatt ner. Själv hoppas jag på någon form av teknisk lösning direkt inbakat i avgiften till bredbandet så att man kan ladda ner utan att behöva känna sig som en skurk.

Jag stödjer som sagt upphovsrättslagen. Men det känns som om hela debatten har låst sig. Nu pratar man bara om IPRED och det är helt rätt. Idén bör sannerligen diskuteras nämligen. Som jag ser det så är den inte bara integritetskränkande utan även dum då de tekniska möjligheterna för att komma undan den redan finns. Tiden har redan sprungit ifrån IPRED. Det som återstår är att man kommer "sätta dit" de stackare som inte förstår sig på nätet tillräckligt för att ladda ner program som gömmer IP-adressen. Men de både kombatanterna i diskussionen har helt låst sig till IPRED, som om det inte fanns några andra alternativ.

Motståndet måste ökas, fortsätta. Jag ser inga som helt fördelar med att multinationelle storbolag ska få möjlighet att ta del av privata uppgifter utan att behöva gå till polisen för att upprätta en brottsmistanke i specifika fall utan kan lägga sig i en bekväm och scanna nätet efter Ip-adresser som kan knytas till att någon person laddar upp upphovsrättsligt digitalt material. En sådan lag öppnar ju för ett förfärligt samhälle där vi säkerligen kommer att kunna se att en massa andra aktörer på marknaden vill ha likadana möjligheter och ett sådant samhälle vill då jag inte leva i.

Men nej sidan borde börja tänka på hur de ska erbjuda ett vettigtalternativ, inte bara säga nej till allt hela tiden och påstå att gratis musik är en rättighet. För det är det ju knappast. jag upprepar mina argument en gång till. Vem ska produera musik och film i framtiden när man inte får nått tillbaka? Jag tror att nejsägarna måste börja sätta sig in i vad det egenligen kostar att producera en skiva eller en film. Det är ju inte gratis bara för att det ser pyttigt ut på datan. Man kan välja att se den som en fil bland alla andra filen, men det ligger ju en massa arbete bakom den där filen. En kreativ process, hyra av studio, utrustning, tid som läggs ner av ett antal människor som givetvs ska ha lön. Det är vad som gömmer sig bakom din spellista i winamp.

Men just nu måste vi alla övertyga ja sidan att de har fel. Som det är nu så har alla låst sig vid den förhatliga IPRED-lagen och kan inte se längre än till nässpetsen. Man agerar som om det inte finn något vettigt alternativ. Men det klart att det måste finnas ett bättre sätt att lösa situationen.

Jag förstår att det sticker i ögonen när artiseter som Per Gessle eller författare som Jag Guillo går ut och försvarar IPRED. Speciellt en överlägsen och nedlåtande person som Jan försvarar någon som han inte förstår sig på. I alla fall verkar det som att han bara pratar dumheter och plattetyder när han yttrar sig. Visst tycker man instinktivt att de där har ju redan pengar så det räcker.

Men sen kommer vi till de yngre artisterna. jag läste att Darin tycket att nedladdning var en helt ok syselsättning. Han är ju i den generationen som växt upp med fenomenet. Han menar att man får finna andra sätt att tjäna pengar på. Framträdanden och reklam och sponsring tillexempel. Och det funkar ju kanon när man är ung. Det ger en kille som Darin lagom med pengar för att kunna fortsätta musicera. Men vad händer när han får en familj? Ska ha fortsätta att turnera i köpcentrum och kickoffs största delen av året för att sätta mat på bordet till sina barn?

Lädernunnan har ställt sig bakom nedladdningen med. Strong gjort av en gammal hederlig grupp måste jag säga. Fast, när man tänker närmare på det, vem köpte senast en lädernunnan-skiva? Så vad förlorar de på det hela?

Problemet kommer ju när man pratar om de små artisterna, ofta alternativa artister som står för något nytt och annorlnda. De som ligger precis på gränsen för att få spela in en ny skiva på sitt skivbolag men som inte får fortsätta eftersom det inte säljs några skivor utan alla laddar ner den senaste skivan.

Nä, det är ett stort problem det där och jag tror att många av de artister som ställer sig bakom den illegala nedladdningen, artister som oftast är totalt okända för den stora publiken som som bara vill visa upp sina färdigheter kommer att ändra sig när de blir lite äldre och får en amorteringsplan på huset, ett banklån till bilen och behöver köpa ny overall till treåringen kanske blir lite mer intresserade av en hygglig biinkomst från skivföräljning.

Nä, bort med IPRED och fram med nya ideér, smidiga sätt att ge artisten en lön för mödan.

Under tiden, fram tills någon kläckt denna bra idé så fortsätter jag ladda ner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback