Fildelning

Det är ett satans massa prat om fildelning och diverse lagar kring det hela. Det tycks mig som om den där debatten aldrig tar slut. Det har gaggats om det hela i minst 10 år nu och ingen hejd verkar det finnas på det hela. Men ärligt talat. Det måste vara första gången i världshistorien att männiksor på allvar anser att en vara ska vara gratis, bara att plocka med sig. Hur i hela fridens namn kan det ha blivit så?

Jag är inte bättre än någon annan när det gäller det där. Jag har laddat ner eoner av Gb med filmer och spel, program och musik. Men jag inser också att det inte är helt rätt, inte när man tänker närmare på saken. För bakom alla de där produkterna så står det någon upphovsman som missat en massa pengar för det hela. Vem skulle vara beredd att jobba 8 timmar per dag men bara få betalt för 4? Att en del av de där musikanterna och skådespelarna är snuskigt rika spelar liksom ingen roll. För det finns en hel massa människor som inte har en massa millioner på banken och som verkligen skulle behöva de där slantarna för att köpa kaffe till fikat på fredagen.

Sen måste man nog inse att det är stört omöjligt att skapa ett system där alla blir nöjda. Tekniken har liksom sprungit ifrån moralen för läge sedan. Men någon form av lösning måste det ju finnas. Man kan tänka sig att man genom att teckna ett bredbandsabbonemang även betalar en ringa slant för att få ladda ner obegränsat, lite som den gamla kassetskatten.

Många hävdar, mer rätta, att artisterna har en fantastisk möjlighet att nå ut med sin musik genom nätet. Visst är det sant. Det finns ju gott om exempel i våra dagar på artister som slagit igenom på nätet genom att lägga ut sin musik och låta folk ladda ner den. Gott så. Många unga band och artister får möjliget att sprida sin musik på ett sätt som var totalt omöjligt bara för 15 år sedan. Men sen då? Ska de fortsätta att dela med sig av sin musik gratis? Jobba extra på ICA och bo hemma hos mamma för att de inte kan försörja sig på sin konst? Begär vi verkligen det?

Men, debatten rullar på och jag är säker på att det sista ordet inte är sagt än på många år. Så länge så tror jag att jag ska ladda ner nått spel för att fördriva tiden med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback