Ännu mera IPRED och upphovsrätt

Bruce Springsteen, den gamle hedersknyffeln, har fattat vad det där med Internet är. Han erbjuder sin nya singel gratis på sin hemsida under en begränsad tid. Han kopplar att han redan är så rik att det spelar mindre roll plus att han även verkar förstå att låten ändå skulle vara ute på tre sekunder efter att den var släppt på skiva, troligen några dagar före. Givetvis laddade jag ner låten på stört och blev väl inte speciellt imponerad. Som gammal Springsteen-fan så är det svårt att inte jämföra med Born to run eller The river. En habil poprocklåt är väl det man får om man tar sig tid att ladda ner de 6 mb som låter upptar på hårddisken.

Men man skönjer en gnutta ljus i hela den här fildelningsdebatten som aldrig tycks ta slut. Låt oss vara överrens om att IPRED är inte bara otäck utan även stendum. De som laddar upp musiken, du och jag och milliontals andra kan redan gömma våra IP-nummer utan större problem. Tekniken har redan gåt förbi lagen. En lag som öppnar för ytterligare övervakning av folk. Övervakning dessutom av vinstkrävande bolag, inte av Polisen. Usch och fy.

Men den trogna läsare vet att jag faktist förfäktar för upphovsrätten även i vårt moderna samhälle. Ett argument för fildelningen är bland annat att ingen ska ha betalt för kultur och att det ändå bara är skivbolagen som skinnar folks plånböcker. Men, är det ärligt talat någon som tror att ingen tjänar pengar på fildelning? Reklamen på Pirate bay generera pengar, hårdvarutillverkare tjänar pengar, bredbandsleverantörer tjänar pengar. Men till skillnad mot det "gamla" sytemet så tjänar artisten inte en enda liten peng på det hela. Alla andra cashar in men skaparen av det hela står utan och får åka på tröstlösa turneér och spela på Finlandsbåten för att ha råd att överhuvudtaget kosta på nästa skiva. För det är väl ingen som tror att skivbolagen, inspelningsstudiorna, kommer att bekosta inspelningen bara för att vara snälla?

Nä, nått måste nog ske, ett paradigmskifte av momumentala mått. För inte vill vi se Timbuktu "sponsrad av Pampers" eller Stefan Sundström på IKEA-bankens julfest? För det är väl det som återstår av inkomstmöjligheter som erbjuds en konstnär? Men jag tror på Springsteens sätt, för de riktigt stora artisterna det vill säga. Att se på Internet som en enorm radio där man kan släppa sin musik för att ge en liten aptitretare. Att fler och fler artister släpper sina alster på Internet, antingen som MP3-fil eller som strömmande, är nog något vi ska vänja oss vid. Men sen kommer knixet. Att artisterna, och studiosarna ska kunna få in en peng för den tid och möda och materialkostnad det kostat att fördigställa verket. Skivbolagen kan vi nog se som redan utdömda. De behövs inte längre. Men en riktigt studio behöver varje artist som vill skapa något. En producent, några tekniker, kanske lite studiomusiker som kan fylla upp där den egna förmågan inte räcker till. De vill ha pengar. Inte för att de är girigare än någon annan. Men även en producent vill kunna köpa fläskkotletter till söndagsmiddagen.

Det är spännande tider vi lever i. Sannerligen. Men vi måste skilja på debatten kring IPRED och upphovsrätt. IPRED är kass och otäck. Upphovsrätt är för helvete ett sätt att försörja sig på.

Kommentarer
Postat av: Flymader

Det var längesen man såg en sån glöd i dig.....fortsätt i den stilen....en väg ut.......kram......

2008-11-24 @ 22:08:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback