Sluta röka och bli lönsam

Det ska bli förbjudet att röka under arbetstid i Borås kommun. Väl så. Alla dansar och jublas. Hälsan kommer så klart att förbättras för alla dessa blossande kommunanställda. Vi vet ju att rökande är intimt förknippat med utbildningsnivå så det kommer att generara en farlig massa pengar till att utbilda personal. Eller???

Eftersom jag själv håller tobakens fana högt så är jag synnerligen glad åt att inte för tillfället vara inblandad i den kommunala verksamheten annat än som klient. Jag kan röka lite när jag vill. Ja ibland rökar jag fast jag inte ens själv vill. Bara en sån sak.

Så. Tanken är god. Höj välbefinnandet och hälsan hos personalen. Fast det var ju inte så. Det handlar som vanligt om pengar. Man kan spara precis hur mycket som helst genom att hindra personalen att röka. Hälsan är liksom inget man diskuterar annat än som sjukdagar. Viljan att rädda liv är då rakt inte så stor som viljan att dra in tjänster. 6000 tjänster har man räknat ut att man kan spara i landets kommuner. Så bra. Så när rökstoppet är genomfört är det väl bara att göra det då.

Alla dessa som har retat sig på att kollegan har gått och rökt medan de själv har gått och pinkat kan nu andas ut. Kollegan är bortsparad. Borta. Men eftersom man redan från börjar har räknat ut att man själv jobbar hårdast på avdelningen eller enheten eller vad det kallas för tillfället så spelar det ju föga roll. Jobbet blir ju gjort. Så klart. För ingen röker och alla jublar.

Hade man pratat om nyttan med att sluta röka. Att det faktiskt är totalt dunderdumt att röka, hade jag varit med på sången. Men som vanligt räknar man allt i pengar. Varje sekund du drömmer om ett annat liv är värd en krona. Stämpla in, stämpla ut och tig. 1800-talet lever ett gott liv i 2000-talet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback