Antisemit?

Ibland förstår inte jag saker. Eller, det är faktiskt väldigt ofta jag inte förstår saker. Varför är det helt ok att säga att Iran är en islamsk stat och att araber är enna riktiga skurkar men inte att Israel är en judisk stat och att staten Isralel begår övergrepp? För om man nu gör det så är man antisemit och det är det absolut värsta man kan vara. Jag fattar inte.

Minsta kritik mot Israel bemöts med en storm av upprörda röster som skriker antisemit, skurk och smygnazist. Men? Israel är ju en stat grundad på just religionen judendom. Det och bara det. Inget annat. Det är ypperligt svårt att skilja på religion och stat i det fallet.

Men de flesta av världens judar bor inte i Israel. Det är helt klart en folkgrupp som lidit oerhört svårt genom tiderna och det hela kulminerade i Europa på 30-40 talet när en galen furir fick makten i Tyskland och började ett vidirigt projekt med mål att ta död på alla judar som fanns. Förintelsen får vi aldrig glömma. Vi måste då och då titta på bilderna från koncentreationslägren, berätta för våra barn och påminna oss själva hur grym människan kan vara. Men av någon anledning så har denna mänsklighetens skam gjort att det inte går att säga att staten Israel beter sig vidrigt när de använder fosforbomber mot civilbefolkning.

Jag försöker i alla lägen skilja på person och tillhörighet. Det gäller nationell, kön, religion och allt annat man kan tänka sig. Ibland misslyckas jag med det och då skäms jag. Visst kan jag se problemet med att allt för många invandrare i första, andra till och med tredje generationen fastnar i kriminalitet och allmänt sviningt beteende. Men då måste man också fråga sig varför de gör det. Det måste ju finnas ett samband mellan att befinna sig i samhällets utkant och att ta avstånd från de regler som det samhället har.

Ett arsle är ett arsle, oavsett färg, ursprung eller kön. Så klart. Jag har fått rejält med stryk av en invandrare. Bara för att jag sade till honom att inte kalla folk för hora. Men att han sparkade ner mig och sedan fortsatte sparka på mitt huvud berodde inte på att han var invandrare. Det berodde på att han var just ett arsle. Inget annat. Jag har även fått stryk av en alldeles blond, blåögd svensk. Han var lika mycket ett arsle han med.

När jag gick i skolan så fanns det knappt några invandrare alls förutoom några yoguslaver och en massa finnar. Men gud vad stryk jag fick. Jösses. Det gick inte en dag utan att jag åkte på en hurring eller blev upptryckt mot en vägg. Så klart eftersom jag gjorde allt för att provocera. Enda syntharen på en skola full med hårddockare. Men jag delade ut lika många hurringar jag med. Om jag kunde. Men ingen av oss som slogs var invandrare. I alla fall inte mörka och muskiga.

Det finns gott om tjejer i min generation som blev våldtagna. Det ljuva 80-talet var inte så ljuvt för många. Men det var inte heller av invandrare utan av helt vanlig svenska killar som bodde i villa och hade seglarskor och Lacostetröjor. Men på den tiden pratade man inte om det. Tjejerna höll tyst och grät ensamma på flickrummet.

Vad vill jag säga med allt detta då? Jo, att man måste få kritisera en människa eller en grupp utan att kallas för vare sig rasist eller antisemit och att det finns idioter i alla läger. Men det som är problemet är att den blonde svensken faktiskt nu för tiden inbillar sig att det inte fanns några problem i Sverige innan vi tog emot folk från andra länder. Det är givetvis så korkat att man knappt orkar tänka på hur de egentligen funderar och vad som händer i skallen på en människa som tror detta på riktigt.

Kommentarer
Postat av: marlis

Hej

Jag har följt din blogg av och till förundrad och frustrerad över att en så begåvad människa har ett såpass dysfunktionellt liv. Du har potential att skriva proffessionellt om du kunde samla ihop dig. Slöseri att bara blogga om vardagens förtretligheter med din allmänbildning. Höj ribban!Ta vara på din talang, pojk!

2009-02-15 @ 18:11:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback