Finns det hopp tro? Ja, tydligen.

"Och mer än hälften av Aftonbladets nätläsare tror att detta inte var en engångshändelse – utan att rasism är vanlig inom poliskåren".

Nope. Det tror jag inte att det är. Inte racism som den här händelsen avspeglar. Nä, för trots att jag rasade i förra inlägget så måste jag säga att jag har träffat på en hel del poliser genom åren och alla, säger alla, har varit rasande trevliga. Även då jag var dum och ung och kanske väldigt, väldigt, väldigt tröttsam så var de lugna, sansade, proffessionella och trevliga. Bistra måhända, men det är en annan sak liksom.

Vad jag menar är bara att det faktiskt är precis så som jag säger i förra inlägget, att det ska inte finnas utrymme för ens en enda rasistisk, trångsynt, våldsbenägen polis. Det får bara inte förekomma. Kan sådana slinka igenom näten så är näten för grovmaskiga och borde omedelbart tätas.

Själv verkar jag ju i en annan verksamhet där det inte heller finns, eller borde finnas plats, för dylika tankar om andra människor, vården. Tyvärr är det gott om folk som jobbar inom vården som inte borde få sätta sin fot på en vårdinrättning. Likadant där, de allra flesta är hyggliga prickar som bara vill väl. Men det finns för många som inte pallar trycket eller som aldrig någonsin har ens funderat på att tänka etik och moral.

Det allra värsta är att man inte pratar etik och moral så mycket som man borde göra. Snarare himlar folk med ögonen när de blir kallade till etikkurs. "Det där kan vi redan". Jo, tjena. Om man tror att man kan etik så har man ju inte fattat ett skvatt.

Grunden i vården är inte att veta hur man lägger om sår, sätter kateter, matar, farmakologi eller nått av allt det som alla sysslar med dagligen i vårdvärlden. Det är bemötande och bemötande i sin tur stammar ur etik och moral. Om man inte ens är intresserad av ämnet så säger det väl en del om hur man tänker om det.

Men. Poliser, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare lever i samhället precis som alla andra runt omkring dem och, jag vet inte, men det verkar som etik och moral ligger på undantag i vårt samhälle av idag. Det är helt ok att håna sjuka, invandrare, svaga och överhuvudtaget alla som inte är som en själv. Även dem som är som en själv får man håna med så länge man håller sig själv på topp.

Alla är så förbannat rädda. Hela tiden. Men det är inte konstigt. För vi vet alla att om du tappar greppet det allra minsta, ens en sekund så finns det någon där som är beredd att sparka dig i skallen. Så alla hackar på alla för att inte visa sig svaga. Svaghet är något förfärligt i dessa dagar. Sen undrar vi varför ungdomar beter sig som arslen mot varandra och mot andra. Så klart de gör. De vet ju vad som händer om du inte är hårdast, smartast, rikast. Du trycks ner tills du inte längre kan andas. Så det är klart att de skiter i lärare, föräldrar, vänner.

Jag vet inte alls vad jag ska göra åt allt det där. Men jag tänker inte lyssna till skiten utan att säga till. Jag är trött så trött på folk som pratar om den svenska kulturen utan att ha den allra minsta förklaring på vad den innebär förutom att all annan kultur är livsfarlig. På finnar som kallar turkar idioter, på turkar som kallar Bosnier för kräk och på svenskar som kallar alla farliga för samhället. Jag är trött på folk som inte verkar ha läst en enda historiebok eftersom de inte förstår att summan av det här landets kultur är baserad på inverkan av andra kulturer sedan snön smälte undan från skåne.

Nä. Det finns inte många äkta rasister i landet. Det är nog inte många som tycker att en spanjor tillhör en annan ras än en blond svensk. Främlingsfientliga däremot kryllar det av. De finns överallt. I varje trappuppgång, i varje villasamhälle och på varje torg. Livrädda för att någon ska göra om dem till något de inte är vana vid. Invandrarna är lika rädda de med. Rädda att tappa fotfästet i livet ännu mer och kanske bli influerade av den kultur de lever i, den vi kallar svensk. Vad det nu är.

Så, alla håller sig på sin plats och försöker undvika varandra så mycket det går. Jag menar, ärligt talat, vi pratar om slöjor som om de är nått som kan hoppa upp och slita sönder stupen på dig. För sidådär 100 år sedan fanns det inte en bonnmora eller piga som inte hade ett huckle. Visst, jag håller med om att det ser lite skojsigt ut med de där slöjorna. För att inte tala om varmt på sommaren. Men vi gör det vansinnigt lätt för oss om vi pekar på varje kvinna i slöja och säger, titta vad förtryckt hon är. För de allra flesta är det bara ett utryck för precis samma sak som får varje människa att klä sig i specifika kläder, mode och tillhörighet.

Yeps. Islam verkar inte vara någon trevlig religion. Men verkar den kristna religionen så mycket snällare? Lika mycket hot, blod, våld, kvinnoförnedring och allmänt svammel. Gudskelov så har vi i landet inte lika många fanatiker som i Iran. Men å andra sidan, vi har inte haft krig på 200 år så vårt behov av religion och en tro på någon annan än den egna personen är ju rätt så begränsat.

Men det är som om folk tror dom ska bli smittade om de träffar på en troende muslim. Men jag är lika rädd för alla seriöst religiösa eftersom de har lagt sin tanke i andras händer. De har slutat tänka och bara tror. Då är jag mer rädd för att smittas av det.

Vadan allt detta svammel? Jo, tyvärr finns racism och främlingsfientlighet och "annankulturrädsla" precis överallt i samhället idag. Såklart även hos poliser. Men nu känns det lite bättre när man läser om polischefers uttalanden kring det hela där de kraftigt fördömer det hela. Poliserna är tagna ur tjänst och ärligt talat känns det förbannat bra att det fortfarande finns hopp om människor.

Förresten. Skulle jag klara av att vara polis? Helvete heller. Inte ens i 5 minuter. Jag skulle troligen få tuppjuck efter bara en enda vända med blåvita bilen. Men så är jag inte polis heller gudskelov.

Kommentarer
Postat av: Miss Borderline

Fast jag tycker faktiskt inte man kan jämföra poliserna idag med dom som var poliser när vi var unga, det ÄR en helt klart annan attityd hos dagens poliser tyvärr!!



Islam är egentligen en mkt sympatisk religion, men som med dom flesta andra religioner så är det män som läst och tolkat och sen satt upp sina regler/normer som inte alltid har nåt med religionen i fråga att göra.

Postat av: Miss Borderline

Förtydligande: Självklart finns det massor av poliser som är verksamma idag och som var verksamma när vi var unga, men det är oxå de som idag är lite äldre poliser och som har ett annat sätt att bemöta människor än sina yngre kollegor (även om det naturligtvis finns rötägg bland dom äldre likväl som det finns bra poliser bland dom yngre).

2009-02-06 @ 22:24:22
URL: http://jonna2.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback