Kyla i allt det varma

Vinter betyder mökrer och kyla. Så vad fan gör vi här? Alla längtar bort utom Gunde Svan och Stenmark, men ärligt talat, vem kommer ihåg dem nu? Resten av oss längtar till sommaren. När solen aldrig riktigt går ner och värmen är ett ständigt samtalsämne. "Gud vad varmt det är". Ja tack. Något att komma ihåg när man ligger och vrider sig i svettiga lakan och går ut till köket då och då för att öppna frysen och bara stå där tills bröstvårtorna står som råttapickar och man kan sova en stund till.

Mig spelar det ingen roll. Jag har sömntabletter så jag kan somna i en bastu om jag vill. Så jag struntar i att längta efter kyla på sommaren. Men jag förbehåller mig rätten att längta efter sommaren på vintern.

Rätt förresten. Människan är väl det enda djuret som anser sig ha rätt till något alls. Rätten till jobb, rätten till ett hem, rätten till fritid, rätten till barn, rätten till att viga sig, rätten till att klä ut sig i lack och läder, rätten till att klä ut sig till ett två manna tält, rätten till att rösta, rätten till att få en utbildning, rätten till att äta sig mätt, rätten till att sjunga, till att prata fritt, till att tänka fritt. Vilket annat djur resonerar så? Inget. De TAR sig rätten. Vi andra bara vill ha och anser oss HA den.

Själv anser jag mig inte ha rätt till något alls. Däremot är jag tacksam för allt jag har. Återigen. Född i rätt land, i rätt tid, av rätt kön och av rätt färg. Med en medelmåttas tanke. Jag har inte rätt till något av det där. Inte rätt till att gå hemma och vara sjuk men få minan dagliga behov tillgodosedda. Jag är tacksam för att det är så men jag har ingen rätt till det.

Vi har inte rätt till något, men vi borde kanske vara tacksamma för att vi har det vi har. Även de allra fattigaste av oss i det här landet har mer än många rika i andra länder. Det är så lätt att glömma i all jakt på allt vi anser oss ha rätt till.

Men nu är jag mätt och trött. Mörkret har redan sänkt sig över land och jord och min kropp. Mina tankar är ljusa men skymningen är nära även där. Så jag ska nog ägna mig åt något roligt. Tokrunka eller titta på något som roar mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback