Sunt förnuft.

Jag är oerhört faschinerad i begreppet "sunt förnuft" just för att det används så ofta och självgott men inte betyder ett enda skvatt. Alla gånger jag hört från vårdpersonal att man minsan inte behöver utbildning utan det räcker med det där sunda förnuftet. Det sades gång på gång utan att man överhuvudtaget funderade på att det där sunda förnuftet nog betyder något olika för var och en.

Sen undrade man varför man inte kom överrens i personalgruppen.

Du vet. Det är ju sunt förnuft att svarta människor är lite underlägsna de vita? Eller att Koranen så klart är en bättre och heligare bok än Bibeln. Eller tvärtom. Eller att man ska begrava sina döda anhöriga så snart som möjligt. Eller att en kvinna aldrig ska bli vårdad av en man. Eller att det är vettigt att höja skatterna. Eller sänka dem. Allt det där är sunt förnuft. För den som anser sig ha det.

Att ägna tiden åt att städa när man arbetar i äldreomsorgen är ju bara sunt förnuft. För man vill ju ha det rent omkring sig. Eller var det att ta de gamla på promenader och skita att det är en dammråtta under deras säng som var det sunda förnuftet?

Att rösta rött är sunt förnuft. Eller var det att rösta blått som är det sunda? Eller om det är orange och rödgrönt. Eller visst är det sunt förnuft att inte rösta alls, för det man röstar om är ju samma samma ändå.

Att ta en promenad är sunt förnuft. Eller om det nu var att stanna inne och läsa en bok som var sunt förnuft?

Köpa god mat är sunt förnuft. Eller var det att snåla lite på maten men bo bra som var sunt förnuft? Eller om det var att äta gott, bo bra men inte ta semester som var sunt förnuft. Eller att äta billigt, bo billigt och ta extra ledigt som var det sunda i det förnuftet man har?

Ja, behöver jag mala längre?

Man utgår hela tiden från sina egna värderingar och tankar och tyckanden och val när man anser att det är sunt förnuft att tycka som man gör. För det vore ju en katastrof att erkänna att det man håller på med är oförnuftigt.

Sunt förnuft betyder precis ingenting.

Det är ju sunt förnuft att förstå det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback